Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Közép-Ázsia

2021. 07. 19.

Orosz-tádzsik-üzbég hadgyakorlatot tartanak az afgán határ mentén

2021. 07. 19.

Közös hadgyakorlatot tart Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán augusztus 5. és 10. között az afgán határtól húsz kilométerre fekvő Harb-Majdon tádzsik gyakorlótéren – közölte hétfőn Alekszandr Lapin vezérezredes, az orosz Központi Katonai Körzet csapatainak parancsnoka újságírókkal.

Tájékoztatása szerint a katonai manőverek során hadműveletek előkészítésén dolgoznak, hogy feltartóztassák és felszámolják a területre behatoló illegális fegyveres alakulatokat. A gyakorlaton részt vevő katonai személyzet létszámát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A Központi Katonai Körzet sajtószolgálata pontosította, hogy az orosz katonai kontingens magját a Tádzsikisztánban állomásozó katonai bázis egységei képezik, vannak köztük gépesített hegyi lövész-, valamint harckocsis és tüzérségi egységek.

A Tádzsikisztánban állomásozó 201. katonai támaszpont a legnagyobb orosz katonai létesítmény Oroszországon kívül. Két városban, Dusanbéban és Bohtarban állomásoznak az egységei.

A közép-ázsiai Tádzsikisztán július 7-én a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) fordult segítségért, hogy megvédje az Afganisztánnal közös határát. Ennek az országnak van a leghosszabb közös határa Afganisztánnal.

A dusanbei vezetés kérését az indokolta, hogy július közepén az afgán biztonsági erők több száz tagja lépte át a határt amiatt, hogy a tálib lázadók előrenyomultak, és számos körzetet ellenőrzésük alá vontak Észak-Afganisztánban, a tádzsik határ közelében.

A helyzet gyors romlását az idézte elő, hogy az Egyesült Államok vezette külföldi koalíció már nagyrészt kivonult a közép-ázsiai országból, a kabuli kormány és a tálibok közötti béketárgyalások pedig elakadtak.

Hétfői dusanbei tájékoztatás szerint a határon korábban átszökő afgán biztonságiak és hozzátartozóik már elhagyták az országot. Tádzsikisztán korábban arról számolt be, hogy húszezer katonával erősíti meg a déli szomszédjával közös határát.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑