Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2017. 12. 20.

Orosz titkosszolgálat: A terroristák autonóm dzsihádba kezdhetnek

2017. 12. 20.

A nemzetközi terrorszervezetek vezetői követőiket az “autonóm dzsihád” taktikájának alkalmazására ösztönzik – jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Független Államok Közössége (FÁK) biztonsági szervei vezetőinek mai moszkvai tanácskozásán.

Bortnyikov szerint az “autonóm dzsihád” célpontjai polgári személyek, rendőrök, valamint a nagyvárosok fontosabb épületei lehetnek. Elmondta, hogy a terroristák a Közel-Keletről főképpen Afganisztánba csoportosítják át erőiket, ahonnan az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai átszivároghatnak a FÁK-tagállamok területére.

A Független Államok Közössége (FÁK), 1991. december 21-én alakult meg, döntően azért, hogy betöltse az ekkor felbomló Szovjetunió által hagyott hatalmi űrt. Azzal a szándékkal hozták létre orosz nyomásra, hogy a posztszovjet térség politikai, gazdasági, katonai integrációs szerve legyen. Tagállamai: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Örményország, Tádzsikisztán, és Üzbegisztán.

Oroszországban és Közép-Ázsiában terrorcselekmények sorát sikerült megakadályozni, és elejét vették a FÁK-országok diplomáciai képviseletei ellen készülő több támadásnak is. Moszkva mintegy 300, terrorizmussal összefüggő bűncselekménnyel gyanúsított személyt szolgáltatott ki partnereinek, akik közül 218 ellen bűnvádi eljárás indult – közölte az igazgató.

Mint mondta, a FÁK-partnerországokból kapott értesülések alapján a közösség tagállamainak mintegy 20 ezer állampolgára ellen adtak ki határellenőrzési figyelmeztetést annak gyanúja miatt, hogy terror- vagy szélsőséges vallási szervezethez tartozhatnak. Hangsúlyozta, hogykomoly veszélyforrást jelentenek a Szíriából és Irakból távozó harcosok.

Az orosz titkosszolgálat vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy hamis iratokkal ellátott terroristák magukat menekültnek vagy áttelepülőnek kiadva próbálnak bejutni a FÁK-országok területére, és kihasználják a köztük érvényben lévő vízummentességi vagy könnyített határátlépési megállapodásokat.

Bortnyikov beszámolója szerint a közös erőfeszítéseknek köszönhetően11, Szíriából a FÁK-országokba vezető emberszállítási csatornát sikerült leleplezni.Az FSZB 36 ezer, hackertámadás veszélyére és “fertőzött” számítógépes rendszerekre vonatkozó figyelmeztetést osztott meg a partnerszervekkel. Kitért arra is, hogy a FÁK-országok között jelentősen megerősödött az együttműködés a kritikus fontosságú infrastruktúra védelmének terén.

Az FSZB igazgatója felolvasta Vlagyimir Putyinnak a tanácskozás részvevőihez intézett üzenetét, amelyben az orosz elnök a FÁK szakszolgálatai összefogásának erősítését sürgette a nemzetközi terrorfenyegetéssel szemben. Putyin arra figyelmeztetett, hogya terroristák Közép-Ázsiát, a Közel-Keletet és Észak-Afrikát igyekeznek hídfőállásként felhasználnitovábbi terjeszkedésükhöz és az államok destabilizálásához.

Putyin elnök, aki a nap folyamán személyesen fogadta a FÁK-országok biztonsági szervezetinek vezetőit, köszönetet mondott nekik az Oroszországgal való együttműködésért. Hangsúlyozta: Moszkva számára nem közömbös, hogy hová térnek vissza a terroristák Szíriából “az orosz fegyveres erők meglehetősen hatékony művelei után”.

Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője a tanácskozáson hangot adott annak az álláspontjának, amely szerint az Egyesült Államoknak az Oroszországra és a FÁK-országokra gyakorolt nyomásabe nem jelentett hibrid háborúnak tekinthető,amelynek csakis kollektív erőfeszítésekkel lehet ellenállni. Úgy vélekedett, hogy Washington és szövetségesei igyekeznek megakadályozni a FÁK-országok gazdasági együttműködését, és éket verni közéjük.

“Az úgymond Ukrajna demokratizálására vonatkozó forgatókönyv megvalósításának siralmas eredményei nyomán az Egyesült Államoknak és egyes szófogadó szövetségeseinek várakozásai a nemzeti kormányzati rendszerek fokozatos lebontására vonatkoznak. Ma a FÁK-országokban erőfeszítéseika szuverén államok belügyeinek demokratikus folyamataiba való beavatkozásra irányulnak”– jelentette ki Nariskin.

Szavai szerint az emigráns szervezetek forradalmi sejtekké való átalakításban Nagy-Britannia, Lengyelország, Svédország és a balti államok viszik a vezető szerepet.

Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorcsoportok a Szíriában elszenvedett vereségük után Közép-Ázsiába és Oroszország egyes régióba próbálják meg áthelyezni tevékenységüket.

Orientalista.hu – Origo, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑