Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 09. 07.

Orosz vadászbombázók töröltek el a Föld színéről egy felfegyverzett drónokat előállító üzemet

2018. 09. 07.

Az Orosz Légierő SZU-34 és SZU-35SZ vadászbombázói megsemmisítettek egy kézi légvédelmi rakéta raktárat és egy üzemet, ahol dzsihádista militánsok felfegyverzett pilóta nélküli repülő eszközöket (UAV-ket) szereltek össze Idleb tartományban, jelentette be Igor Konashenkov vezérőrnagy, az Orosz Honvédelmi Minisztérium szóvivője szeptember 5-én.

A szóvivő szerint a légi támadásokat szeptember 4-én hajtották végre, lakott övezetektől távol. Konashenkov tábornok megjegyezte, hogy a vahhabita militánsok 47 darab felfegyverzett repülő eszközt indítottak el, amelyeket az orosz Hmeimim légi támaszpont közelében semlegesítettek.

Korábban vahhabita militáns médiaforrások ismét azzal vádolták meg az Orosz Légi és Kozmikus Erőket, hogy polgári célpontokat támadnak Idleb tartományban. Miközben bármilyen nagy mértékű katonai hadművelet során, ami nagyon jól felfegyverzett idegen terrorista csoportok ellen irányul, néhány polgári áldozat nehezen kerülhető el. Iszlamista fegyveresek forrásai és a fősodratú média kiadványok gyakran kihasználják ezt a narratívát a szíriai-iráni-orosz szövetség elleni propaganda kampányaikban. Dzsihádista “médiaaktvisták” Idleb tartományból jövő jelentései a vahhabita fegyveresek minden lerombolt harcállását, vezetési pontját vagy lőszerraktárát pékségnek, orvosi rendelőnek vagy lakóháznak írják le.

A militánsok, tartva a Szíriai Arab Hadseregnek a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció (az Al-Kaida szíriai frakciója) és szövetségesei elleni nagy erejű szárazföldi offenzívájától az ún. idlebi deeszkalációs övezetben, hidakat robbantanak fel az Al-Ghaab-síkságon. Elérhető adatok szerint legalább négy hidat romboltak le az elmúlt tíz napon.

A Hajat Tahrir Al-Sham koalíció militánsai ezenkívül további erődítéseket emeltek és erősítést küldtek a szíriai kormánycsapatokkal szembeni frontvonalba, valamint letartóztattak több helyi vezetőt és politikai aktivistát, akik a damaszkuszi kormánnyal történő megegyezés támogatói voltak.

Szeptember 5-én a Szíriai Fegyeres Erők újabb alegységeket és nehézfegyverzetet telepítettek Idleb tartomány közelébe. Ezek a csapatok az 1. Páncélos Hadosztályhoz tartoznak, amelyek szintén részt fognak venni az offenzívában a különleges rendeltetésű Tigris Alakulatok, az 5. Támadó Hadtest és a 4. Gépesített Hadosztály alegységei, valamint a kormánypárti és szövetséges paramilitáris egységek mellett.

Al-Szafa térségében a Szíriai Arab Hadsereg folytatta a tisztogató műveleteket az ISIS terrorszervezet sejtjei ellen. Szíriai kormánypárti források szerint tüzérségi ütegek és katonai repülőgépek szintén csapásokat mérnek az ISIS terroristák megmaradt állásaira. Habár még nem indult meg a végső támadása a térségben, mert a damaszkuszi kormány még azt reméli, hogy meg tudja menteni a terroristák fogságába esett polgári túszok életét.

Szeptember 4-én a Fehér Ház újra katonai agresszióval fenyegette meg a szíriai kormányt. “Az Egyesült Államok közelről figyeli az Idleb tartományi helyzetet Szíriában, ahol sok millió ártatlan civil él az Aszad-rendszer Oroszország és Irán által támogatott fenyegető támadása árnyékában.” – mondja az amerikai nyilatkozat. “Beszéljünk világosan, alapvető álláspontunk marad, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei azonnal és megfelelő erővel válaszolni fognak, ha Bashar Al-Aszad elnök újra vegyi fegyverek bevetését választja.”

Számításba véve a többször ismétlődő amerikai fenyegetéseket, hogy újabb szíriai vegyi támadásról szóló hírek esetén katonai erőt használnak Damaszkusz ellen, szokatlan lesz, ha nem bukkanak fel ilyen hírek, amikor az Idleb tartományért vívott csata végül elkezdődik.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑