Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2023. 03. 30.

Oroszország az iraki légtér megnyitását kéri az orosz katonai gépek számára

2023. 03. 30.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Bagdadba utazott, hogy tárgyaljon az iraki légtér megnyitásáról az orosz katonai repülőgépek számára.

Lavrov azt kérte Fuad Hussein iraki külügyminisztertől, hogy tegyék lehetővé a Szíriába közlekedő orosz katonai repülőgépek számára az iraki légtér használatát. Ezzel Irak is része lenne az újonnan létrejövő orosz-szíriai légi folyosónak.

Az iraki légtér használatra azért van szükség, mivel Törökország tavaly április óta nem engedélyezi az orosz civil és katonai légi járművek áthaladását.

Oroszország 2015 óta segíti Szíriát a terrorizmus elleni háborúban. Orosz légi és haditengerészeti bázis is található Szíriában. Irak, Irán, Szíria és Oroszország pedig egy biztonsági egyezményt is aláírt az Iszlám Állammal (ISIS) és más terrorista csoportokkal kapcsolatos információk megosztásáról.

Irak régóta engedélyezi az orosz repülőgépek áthaladását, azonban az ukrajnai háború miatt kialakult nemzetközi helyzetben komoly nyomás nehezedik rá az Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑