Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 12. 06.

Oroszország betiltotta a Soros Alapítványt

2015. 12. 06.

Az Orosz Legfőbb Ügyész még november 30-án adott ki egy közleményt, amelyben Soros György alapítványát „nem kívánatos társaságnak” minősítette és megtiltotta orosz állampolgároknak a bármilyen fajta részvételt az Alapítvány projektjeiben.

Az Igazságügyi Minisztérium hétfői közleménye szerint a Soros Alapítvány tevékenysége veszélyezteti Oroszország nemzetbiztonságát és alkotmányos rendjét.

A Soros Alapítvány ellen még júliusban kezdtek nyomozást 12 másik szervezettel együtt a feltételezett oroszellenes tevékenységeik miatt. A 12 szervezet között ott van többek között a Freedom House, a Nemzetközi Republikánus Társaság és a MacArthur Alapítvány.

A Nemkívánatos Külföldi Szervezetekről szóló törvény június elején lépett érvénybe, és a Legfőbb Ügyész ill. a Külügyminisztérium hatáskörébe rendeli a nemkívánatos szervezetek meghatározását. Miután egy társaságot tiltólistára tettek, Oroszországban lévő számláit és ingatlanjait lefoglalják, az irodáit bezárják. Sorosnak ugyanakkor nem valószínű, hogy van még aktív pénzforgalmi számlája Oroszországban, az alapítványa ugyanis már 2003-ban megszűntette tevékenységét, amikor Putyin véglegesen megszilárdította a hatalmát.

Amennyiben a tiltó rendelkezést megszegik, a szervezet és a kooperáló orosz állampolgárok komoly pénzbírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑