Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 28.

Oroszország és Szíria a terrorizmus elleni harcról szóló megállapodást írtak alá

2015. 04. 28.

Vladimir Kolokoltsev orosz belügyminiszter és Mohammad Ibrahim al-Shaar szíriai belügyminiszter egy terrorizmus elleni harcról szóló megállapodást írtak alá hétfőn.

A megállapodás aláírására az orosz fővárosban, Moszkvában került sor Mohammad Ibrahim al-Shaar belügyminiszternek az európai országba történő hivatalos látogatása során, számolt be a SANA hírügynökség.

A megállapodás egy új jogi ugródeszkája az orosz-szíriai kapcsolatok erősítésének, amelyek folyamatos ütemben fejlődnek, nyilatkozta Kolokoltsev a megállapodás aláírását követő ünnepségen. Shaar a maga részéről azt nyilatkozta a megállapodás kapcsán, hogy új mechanizmusokat teremt a terrorizmus felszámolásában.

A szíriai belügyminiszter azt is megjegyezte, hogy a terrorizmus és a szélsőségesség felszámolása az egyik legfontosabb feladat mind a két fél számára.

Vladimir Kolokoltsev (J) orosz belügyminiszter és Mohammad Ibrahim al-Shaar szíriai belügyminiszter aláírtak egy terrorelhárításról szóló megállapodást az orosz fővárosban, Moszkvában, 2015. április 27-én

A szíriai miniszter továbbá kifejezte háláját, amiért Oroszország a négy éve tartó válság alatt végig támogatta hazáját.

Szíria 2011. év márciusától küzd súlyos válsággal. Azóta az erőszakos takfiri csoportok több mint 222.000 ember életét oltották ki az úgynevezett Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint több mint 7,2 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát, és több mint 3 millióan menekültek el az országból a válság miatt.

Eközben a harcok folyamatosak a szíriai erők és a terroristák közt. A szíriai katonai erők a közelmúltban területeket szereztek vissza a külföldről támogatott terroristák elleni harc során. Egy művelet folyamán pedig nemrégiben sikerült elkobozni a terroristák egy kiterjedt rejtekhelyéről az ott tárolt fegyvereket a török ​​határ közelében lévő Hasakah tartomány Qamishli városban.

Szíriai haderők

Az úgynevezett Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja április 25-én azt mondta, hogy az al-Kaida tagjaként számító Al-Nusra Front és más terrorista csoport elfoglalt néhány ellenőrző pontot a stratégiainak számító, és a török határ közelében lévő Jisr al-Shughur város körül.

Ezt megelőzően, április 21-én a szíriai kormányerők folytatva az offenzívát a takfiri fegyveresek ellen a stratégiainak számító hegyvidéki Qalamoun régióban, amely a főváros, Damaszkusz közelében található, meghiúsították a fegyveres csoportok arra irányuló kísérletét, hogy a szomszédos Libanonból beszivároghassanak. A szíriai hadseregnek a terroristák kiszorításában a libanoni Hezbollah ellenállási mozgalom segített.

Orientalista.hu – Tia (Forrás: persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑