Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 04. 04.

Oroszország fegyverekkel támogatja Tádzsikisztánt az Iszlám Állam betörése ellen

2015. 04. 04.

Oroszország kész fegyverekkel támogatni Tádzsikisztán hadseregének és határainak megerősítését az Iszlám Állam (IÁ) és az Afganisztánból Közép-Ázsia felé törő szélsőségesek elleni védelem érdekében – írta pénteki számában a Kommerszant című orosz napilap. A terrorista szervezet harcosai beszivárognak Tádzsikisztán területére, és ezzel veszélyeztetik egész Közép-Ázsia stabilitását – hangzott el a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB)tagállamai külügyminisztereinek Dusanbéban tartott tanácskozásán.

Az 1992-ben létrehozott és Moszkva irányította szervezet tagjai: Oroszország, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy afganisztáni helyzet romlásával az ázsiai országban megjelent az Iszlám Állam is az ott korábban megtelepedő szélsőséges szervezeteken, az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma, Türkmenisztán Iszlám Mozgalma nevű csoportokon és az Al-Kaidán kívül.

tajik isis

Tadzsikisztáni ISIS toborzás

Az IÁ intenzív toborzásba fogott Afganisztánban, és az emberei Tádzsikisztánba is behatolnak, amely mintegy 1350 kilométer hosszan határos Afganisztánnal. Ez a határvonal Moszkva véleménye szerint gyengén védett. Egyes határ menti körzeteket az afganisztáni vezetés ellen harcoló szélsőséges tálibok tartanak ellenőrzésük alatt. A legradikálisabb tálibok szövetségre lépnek az Iszlám Állammal, veszélyt jelentve Közép-Ázsiára, így Oroszországra is. Az ODKB soros elnök-országa képviseletében felszólaló Emomali Rahmon tádzsikisztáni államfő elismerte, hogy abban az övezetben, amelyre az ODKB felelőssége kiterjed, gyorsan terjed a terrorizmus, a szélsőséges mozgalmak és az illegális kábítószer-üzlet.

A Kommerszant emlékeztetett rá, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagjai 2013-ban megállapodtak arról, hogy műszaki segítséget nyújtanak a tádzsik határőrségnek. Szirodzsiddin Aszlov, Tádzsikisztán külügyminisztere a csütörtöki tanácskozáson ugyanakkor elégtelennek nevezte a tádzsik-afgán határ védelméhez való hozzájárulást és sokkal aktívabb támogatást, azaz fegyvereket, speciális szállítójárműveket kért. Dusanbe a határállomások megerősítésében is segítséget vár az ODKB tagállamaitól.

388601_Tajikistan-ISIL

Az Iszlám Állam tadzsikokból álló terrorista csoportja Irakban

2005-ig orosz határőrök védték a tádzsik-afgán határt. Oroszország kész oda visszaküldeni az egységeit, amennyiben Dusanbe ezt kéri, de eddig ilyen kérés nem érkezett Moszkvába a tádzsikisztáni vezetéstől. Ha a helyzet erőteljesen megromlana, akkor a 201-es számú orosz katonai bázis keretében Tádzsikisztánban (Dusanbéban, Kurgan-Tyubében és Kuljabban) tartózkodó orosz egységeket és az ODKB erejét is mozgósítani lehetne – írta a Kommerszant.

Moszkva és Dusanbe tavaly nyáron írt alá egyezményt a tádzsikisztáni hadsereg megerősítését, korszerűsítését célzó orosz segítségnyújtásról. A Kommerszant értesülése szerint Moszkva az elkövetkező években 70 milliárd rubel (mintegy 336 milliárd forint) értékű katonai-műszaki támogatást nyújt Dusanbénak. Az értesülést a lapnak az orosz hadsereg vezérkaránál lévő forrásai megerősítették. Szergej Lavrov Dusanbéban megerősítette, hogy Moszkva teljesíti kötelezettségvállalásait. Az orosz fegyverzetek és műszaki eszközök között légvédelmi rakéták, tüzérségi eszközök, távközlési eszközök, kézifegyverek is lesznek.

Orientalista.hu – (Forrás: MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑