Cadmus fordítás Cadmus
Energia

2023. 05. 11.

Oroszország növelte az olajtermékek Latin-Amerikába irányuló exportját

2023. 05. 11.

Moszkva a nyugati árkorlátozásokra és embargókra válaszul növelte az olajtermékek Latin-Amerikába irányuló szállítását – jelentette szerdán a Reuters piaci forrásokra és a Refinitiv Eikon pénzügyi elemző platform adataira hivatkozva.

A statisztikák szerint az oroszországi Primorszk balti kikötőben áprilisban megrakott két rakomány, mintegy 73 ezer tonna gázolajjal, a chilei Guayacan kikötőjébe tartott. A Refinitiv szerint január-áprilisban Oroszország mintegy 1,5 millió tonna gázolajat exportált latin-amerikai országokba, elsősorban Brazíliába.

EZ A SZÁM JELENTŐS EMELKEDÉST JELENT A 2022 EGÉSZÉT TEKINTVE A RÉGIÓBA SZÁLLÍTOTT 211 000 TONNÁHOZ KÉPEST.

Oroszország évtizedek óta a fő dízelszállítója Európának, ahol az országok most a belső kereslet kielégítésével küzdenek.

Az EU február 5-én életbe lépett, orosz olajtermékekre vonatkozó embargója azonban azt eredményezte, hogy az orosz gázolajat nemcsak Ázsiába, Afrikába és a Közel-Keletre, hanem egyre inkább Latin-Amerikába is átirányítják.

A REUTERS SZERINT AZ OROSZ GÁZOLAJ EGYRE NAGYOBB PIACI RÉSZESEDÉST VESZ EL AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKTÓL, AMELY HAGYOMÁNYOSAN BRAZÍLIA GÁZOLAJIMPORTJÁNAK NAGY RÉSZÉT ADTA.

Februárban a Hétek csoportja (G7), az EU és Ausztrália hordónként 100 dolláros árplafont állapított meg a nyersolajhoz képest felárral forgalmazott orosz olajtermékekre – elsősorban a dízelre -, és hordónként 45 dolláros árplafont az árengedménnyel forgalmazott termékekre, például a fűtőolajra. Válaszul Moszkva bejelentette, hogy leállítja a kőolaj és kőolajtermékek értékesítését az árplafonokat támogató országoknak, és március és december között napi 500 ezer hordóval csökkenti a kitermelést is.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑