Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 04. 23.

Oroszország szerint az ISIS megjelenése az USA közel-keleti “tevékenységének” eredménye

2015. 04. 23.

Az orosz külügyminiszter szerint az ISIS takfiri terroristák megjelenése az Egyesült Államok külpolitikájának köszönhető a Közel-Keleten, de Washington tagadja, hogy szerepe lenne a csoport megalakulásában.

Washington nem akarja elismerni, hogy az ISIS “az ő iraki és különösen szíriai, valamint líbiai tevékenységük miatt alakult meg” tette hozzá az orosz külügyminiszter.

Oroszország bírálta továbbá az amerikai vezetésű ISIS elleni koalíciós légicsapásokat Szíriában és Irakban, és arra ösztönözte Washingtont, hogy Bashar al-Assad szíriai elnökkel dolgozzon együtt az ISIS elleni harcban.

“Hatékonyabban segítünk Irakban és Szíriában, mint bárki más, azzal, hogy fegyvereket adunk a hadseregeiknek és a biztonsági erőiknek” nyilatkozta Lavrov anélkül, hogy részleteket árult volna el a felfegyverzésükről.

Lavrov kifejtette továbbá, hogy az ISIS, Oroszország “fő ellensége”, hozzátéve, hogy “csak azért, mert több száz orosz, a FÁK-országainak állampolgárai, európaiak és amerikaiak harcolnak az oldalukon.” Ha pedig visszatérnek az országba, akkor fenyegetést jelenthetnek, mondván, “ők már jönnek vissza … és képesek lehetnek aljas tetteket végrehajtani.”

Moszkva az észak-kaukázusi régióban már szembesült felkelésekkel és Vlagyimir Putyin elnök arra figyelmeztetett, hogy egyes országok arra is használják a radikalizmust, hogy megpróbálják Oroszországot gyengíteni.

Az ISIS, amely számos tagot számlál nyugati országból, az irányítása alatt tartja Irak és Szíria nagy részét, valamint egy sor kegyetlen bűncselekményt hajt végre civilek és kormányzati erők ellen a két arab országban.

Egy másik beszédében az orosz külügyminiszter kifejtette az amerikai rakéta tervek kapcsán, hogy azok fenyegetést jelentenek az egész világon, és “úgy hozták létre az Egyesült Államokban, Európában és Északkelet-Ázsiában, hogy véletlenül felölelik Oroszország határ menti területeit.”

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, itan-daily.com, presstv.com)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑