Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 12. 04.

Oroszország üdvözli a brit légitámadásokat

2015. 12. 04.

Oroszország üdvözölte a brit légierő bombázásait az ISIS ellen Szíriában és arra szólította fel a szigetország vezetőit, hogy csatlakozzanak egy szélesebb koalícióhoz a terrorista csoport likvidálásának érdekében.

Dimitrij Peskov elnöki szóvivő egy orosz médiának nyilatkozva azt mondta: „Minden akciót üdvözlünk, ami a terrorizmus elleni háborút segíti.” Peskov arra szólította fel a briteket, hogy csatlakozzanak egy szélesebb koalícióhoz, mert a szíriai kormány engedélye nélkül nincs legális alapja a légitámadásoknak.

Paskov a következőket fogalmazta meg: „Hiszünk abban, ha az ilyen fajta elhatározások egy koalíció keretein belül működnek, akkor sokkal hatásosabbak lehetnek.”

A Kreml szóvivője hozzátette azt is, hogy Oroszország ajtói nyitva állnak egy ilyen koalíció megteremtésére, amelyben részt vennének a nyugati országok, az érintett közel-keleti országok és Moszkva is. Nagy-Britannia 2014-ben csatlakozott az USA vezette iraki bombázásokhoz. A mai naptól viszont már Szíriában is hajtanak végre ilyen akciókat, miután csütörtökön megszavazták azt a parlamentben. Mindezalatt Oroszország szeptember óta hajt végre légitámadásokat az Iszlám Állam ellen a damaszkuszi kormány kérésére, és a nyugati akciókat a szír kormány és az ENSZ engedélye nélkül illegitimnek tartja. „Az Orosz Föderáció az egyetlen, aki legálisan működik Szíriában” – mondta Peskov.

Az adatok szerint 3500 amerikai katona tartózkodik Irakban. Obama elnök előzőleg már bejelentette, hogy tucatnyi különleges erő katonáit fogja átküldeni Szíriába.  Mindazonáltal az USA vezette akciók meg lettek kérdőjelezve a két arab országbeli egyéves hadjárata után. A másik oldalon viszont a Szíriai Arab Hadsereg jelentős eredményeket ért el, mióta Oroszország megkezdte a terroristák felszámolását. Moszkva többször is a Szíriai Arab Hadsereget nevezte a legeredményesebb erőnek a terroristák kiirtásában.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑