Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 11. 05.

Országszerte tüntetések vannak a kurdbarát politikusok letartóztatásai miatt

2016. 11. 05.

Több török városban tüntettek pénteken az ellenzéki, kurdbarát Demokratikus Néppárt politikusainak őrizetbe vétele miatt.

Isztambulban, Ankarában, Izmirben, Diyarbakirban és Antalyában a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt és vízágyúkat vetettek be velük szemben. A török állami hírügynökség jelentése szerint több mint húsz embert vettek őrizetbe.

    Péntekre virradó éjszaka 13 kurdbarát politikust tartóztattak le, köztük a Demokratikus Néppárt két társelnökét. A párt központjában és a vezetőknél is házkutatást tartottak. Erről az egyik társelnök, Selahattin Demirtaş számolt be a Twitteren. A HDP politkusainak őrizetbe vételét a tömörülés “a demokrácia felszámolására irányuló kísérletként” értékelte a kormány részéről.

– Egy újfajta puccs van készülőben, amelyet ezúttal a kormány hajt végre. Én és a barátaim minden erőnkkel és eszközünkkel azon leszünk, hogy harcoljunk ez ellen a jogtalan puccs ellen. Azt akarjuk, hogy az emberek tudják, számíthatnak ránk, állhatatosan fogunk küzdeni a szabadságért, a demokráciáért, a békéért – mondta Selahattin Demirtaş, az egyik társelnök ügyvédje. &nbsp  

Szigorúan őrzött börtönbe vitték a kurdbarát HDP társelnökeit

Helikopterrel egy nyugat-törökországi városba vitték, majd szigorúan őrzött börtönbe szállították péntek este Selahattin Demirtast, a kurdbarát HDP párt egyik társelnökét.

A politikust pénteken helyezték előzetes letartóztatásba.

Demirtast Edirnében vetették fogságba, míg pártja társelnökét, Figen Yuksekdagot Kocealiban. Egyebek mellett fegyveres terrorszervezet tagjaként folytatott propagandatevékenységgel vádolják őket.

– Sajnos ma a legtöbb európai ország erősen támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot. Nem fogadhatjuk el, hogy ezek kioktassanak minket a törvényességről és a demokráciáról – kommentálta az eseményeket a török külügyminiszter.

A Demokratikus Néppárt politikusai nem voltak hajlandóak vallomást tenni egy terrorista propagandával kapcsolatos bűncselekményről, ezért vették őket őrizetbe. Nyolc politikust helyeztek előzetes letartóztatásba, többeket elengedtek.

A HDP-t kurdok és radikális baloldali törökök támogatják. Az ankarai vezetés szerint szoros kapcsolatban állnak a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárttal, a PKK-val.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑