Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2016. 06. 30.

Ortodox zsidók is csatlakoznak a palesztinokkal szimpatizáló tüntetéshez

2016. 06. 30.

A Nemzetközi Quds Napon (Al-Quds Jeruzsálem arab neve), július 1-jén a világ minden táján megemlékeznek a palesztinok 1948-as erőszakos kitelepítésére és házaik elkobzására

Világszerte több városban is rendeznek ilyenkor tüntetéseket és felvonulásokat. A megmozduláshoz ortodox zsidó szervezetek is szoktak csatlakozni, akik anticionistáknak vallják magukat, és nem ismerik el Izrael államot.

Az ortodox zsidók közül elég sokan szembehelyezkednek Izraellel és a palesztinok elleni bűntettekkel. A haredi közösséghez tartozó zsidók megtagadják az izraeli hadseregben való szolgálatot. A Szentföldön élnek, de nem azzal a céllal, hogy uralkodjanak felette; békésen akarják élni az életüket, tanulmányokkal és imádsággal tölteni az idejüket, a palesztin néppel együtt, ahogy a cionizmus megérkezése előtt is tették évszázadokon keresztül.

A tradicionális judaizmus azt tanítja, hogy a zsidók isteni elrendeltetés miatt vannak száműzetésben, és nem-zsidó kormányok uralma alatt kell élniük. Megtiltja továbbá más emberek földjeinek elrablását és a háborúkban való részvételt. A cionista eszme teljesen szemben áll mindazzal, amit az ortodox zsidók képviselnek.

Az ortodox zsidók részvételét az Al Quds Napon a Neturei Karta International koordinálja.

A Neturei Karta anticionista ortodox zsidók szervezete, akik a hagyományos judaizmust követik és hirdetik, hogy a vallásuk szembenáll a cionizmussal.

Orientalista.hu – Jack Fall (a Neturei Karta International Facebook oldala nyomán)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑