Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 11. 24.

Oscart érdemelnének a Fehér Sisakosok (videó)

2016. 11. 24.

Valósághűre sikeredett a szíriai mentőcsapat előadása.

A YouTube-ra töltötték fel azt a videót, amelyen az ún. Fehér Sisakosok egy bombatámadás után egy súlyosan sebesült férfit mentenek ki a romok alól. A videó, bár hátborzongatóan hitelesnek tűnik, csak színjáték. A szíriai mentőcsapat ugyanis így csatlakozott ahhoz az új internetes őrülethez, amelyet “mannequin challenge”-nek, azaz manöken kihívásnak hívnak. A dolog lényege, hogy a videón szereplők mozdulatlanná fagyva álljanak, amíg veszi őket a kamera.

A videó miatt megkérdőjeleződik a Fehér Sisakosok többi videójának hitelessége is.”

nyilatkozta az RT-nek Vanessa Beeley független kutató és újságíró.

A videó a közzététele után dühöt váltott ki az interneten és pár órával később le is vették a csoport oldaláról. Az RT megpróbált választ kapni a Fehér Sisakosoktól arra, hogy milyen üzenetet akartak eljuttatni az emberekhez azzal, hogy csatlakoztak a manöken kihíváshoz, de feleletet nem kaptak.

A Fehér Sisakosok többi videóját tanulmányozva és igazi mentősökkel beszélgetve az RT újságírói arra a következtetésre jutottak, hogy  a csoport háttere és módszerei megkérdőjelezhetőek, és egészen biztos, hogy nem valódi mentősökről van szó. Sok videójukról pedig már most bebizonyosodott, hogy hamis. A romok alól kimentett gyermekek például egyáltalán nem porosak és olyan helyekről emelik ki őket, ahonnan saját maguk is ki tudnának szabadulni.

Az biztos, hogy az ilyen álvideók alapján jogosan merül fel az a kérdés, hogy a Fehér Sisakosok videói csak és kizárólag politikai céllal készültek, és valójában propagandaanyagokról van szó. Pontosan ugyanúgy, ahogy a világsajtót augusztusban bejárta az aleppói bombatámadásban megsebesült kisfiú képe, amelynek készítőjéről később bebizonyosodott, hogy vidáman pózolt azokkal az Aszad-ellenes milicistákkal, akik korábban lefűrészelték egy kormánypártinak mondott 11 éves fiú fejét.

888.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑