Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2018. 07. 11.

Ősi keresztény templomot fedezett fel egy muszlim régész Szíriában

2018. 07. 11.

Ezerhétszáz éves keresztény templomot fedeztek fel az észak-szíriai Manbedzs város közelében. A föld alatt rejlő műemlék feletti területet az Iszlám Állam hulladéktárolásra használta. Talán épp ennek köszönhetően a terrorszervezet tagjai nem találta rá a műkincsekben gazdag szentélyre.

A III. századi keresztény templomot még 2014-ben fedezte fel Abd Al-Vahab Shikho szír muszlim régész, viszont a dzsihadisták előretörése miatt nem tudta elkezdeni az ásatásokat. Miután kiűzték az Iszlám Államot a térségből, 2017-ben Shikho régészcsapata visszatért Manbedzsbe. A feltárásokat azonnal megkezdték annak ellenére, hogy a környéken rengeteg aknát ástak el a dzsihadisták.

A muszlim vallású szír régész fontosnak tartja az ősi keresztény templomok feltárását és restaurálását.

“Mi muszlimok vagyunk, de nem iszlamisták mint az Iszlám Állam követői. Mi gondoskodunk, őrizzük és tiszteletben tartjuk a keresztény műemlékeket. Tiszteletben tartjuk az emberiség örökségét” – mondta Shikho.

Az ősi templomot észak-szíriai Manbedzs város közelében fedezték fel.

A templom bejáratát sziklák takarták el. A terrorszervezet több mint két évig megszállás alatt tartotta manbedzsi járást. A dzsihadisták szisztematikusan átfésülték, kifosztották a történelmi és egyházi műemlékeket, majd a feketepiacon értékesítették az ellopott műkincseket.

“Nagy szerencse kellett ahhoz, hogy a dzsihadisták nem találtak rá a történelmi fontosságú templomra. Az ősi keresztény szentélyben rengeteg műkincset találtunk” – mondta a régészcsapat vezetője.

“A templom bejáratához lépcső vezet, majd egy bonyolult labirintus következik. A folyosók falaira római kori görög nyelvű szentírások és keresztek vannak vésve. A labirintus végén egy terembe érkezünk, amiben a templom őrei állták útjukat az idegen betolakodóknak, és figyelmezették a keresztény testvéreiket a veszélyre. A templomból több menekülő út vezet ki a felszínre, amiket titkos rejtett ajtókkal torlaszoltak el. A menekülő folyosókban fáklyákat és emberi csontokat találtak, ami feltételezi, hogy a templomban rejtőzködőket megölték”- írta le Shikho, az általa felfedezett templomot.

.
A Római Birodalomban a korai keresztényeket üldözték. Jézus követőire ellenségként tekintettek, akik a birodalom stabilitását veszélyeztették.

“Ezt a lenyűgöző templomot a föld alá építették, mert akkoriban a keresztények üldöztetésnek voltak kitéve. A templom díszítése, a megtalált műkincsek és a temetkezési helyek alapján a kereszténység igen elterjedt vallás volt a III. századi Szíriában” – mondta John Wineland amerikai régészprofesszor.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás: Difa3iat.com, Fotó: Foxnews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑