Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 12. 11.

Ősi közel-keleti vallás hódít Izlandon

2015. 12. 11.

Zuizmus a neve annak az új vallásnak, amely rohamos gyorsasággal terjed, Izlandon ugyanis adóvisszatérítést ígér minden követőjének.

 A zuizmus egy új vallás, amely ősi sumér hiedelmeken alapszik és azt ígéri a frissen csatlakozott hívőknek, hogy az eddig befizetett egyházi adójukat visszatérítik.

A zuizmus 2013 óta hivatalosan is elismert vallás és már 3000 követője van – ez közel 1 százaléka az izlandi lakosságnak, és a szám már meghaladja a muzulmánok számát az országban. A vallás gyakorlása ősi sumér költészetek eléneklésével történik, de valójában a vallás nem ezért alakult meg.

Saját weboldalán a szervezet azt a küldetést tűzte ki célul, hogy megszüntessen minden olyan törvényt, amely bármilyen vallási szervezetnek gazdasági vagy egyéb más előnyt nyújt más szervezetekkel szemben. Izland lakosságának háromnegyed része evangélikus és gyülekezeti adót köteles fizetni annak a vallási közösségnek, amelyikhez tartozik, más esetben, aki nem gyakorol semmilyen vallást, annak ezt az összeget (ami körülbelül 80 USA dollárnak felel meg személyenként) az állam kasszájába kell befizetnie.

Kritikusok szerint a vallási szervezetnek nincs joga vallásként regisztráltatni magát, és az államnak törölni kellene azt.

A szervezet vezetője azt is bejelentette: amint elérik céljukat, a szervezet megszűnik létezni.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑