Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2020. 02. 03.

Összefoglaló a Szíriai Arab Hadsereg Idleb tartományi offenzívájáról

2020. 02. 03.

Január utolsó hetében rosszra fordult az Idleb tartományi területeket megszállva tartó vahhabita fegyveresek sorsa. A Hajat Tahrir Al-Sham (az Al-Kaida terrorhálózat szíriai frakciója), a török támogatást élvező “Nemzeti Felszabadító Front” dzsihádista csoportjai és szövetségeseik képtelenek voltak arra, hogy feltartóztassák a Szíriai Arab Hadsereg offenzíváját, számos fontos térséget elvesztettek és számottevő személyi veszteségeket szenvedtek.

Január 27-én a Szíriai Arab Hadsereg reguláris csapatai, élen a 25. Különleges Rendeltetésű Hadosztállyal (korábbi Tigris Alakulatok) áttörték a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció védelmi vonalát Idleb tartomány délkeleti részén és január 28-án estére felszabadították a kulcsfontosságú Maarat Al-Numan várost. Eközben a szíriai 4. Páncélos Hadosztály és szövetséges iráni támogatású paramilitáris egységek Aleppo tartomány ellenséges megszállás alatt lévő területén indítottak támadást. Január 29-én felszabadították Khan Tumant, amely szintén az M5 országút mellett fekszik és több kisebb falut Aleppo város közelében.

Január 30-án a szíriai kormánycsapatok Maarat Al-Numanból kiindulva törtek előre Szarakib város felé, amely az M4 és M5 országutak csomópontjában van.

A Hayat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció (Al-Kaida terrorhálózat) és török támogatást élvező dzsihádista csoportok számos ellentámadást hajtottak végre Aleppo tartomány délnyugati és Idleb tartomány délkeleti részén. Legalább két öngyilkos merénylő vette célba a Szíriai Arab Hadsereg újonnan elfoglalt állásait robbanóanyaggal megrakott gépjárművekkel (SVBIED). A megszálló vahhabita terroristák ezenkívül erősítést kaptak Aleppo tartomány török megszállás alatt lévő részeiből. Mindezek ellenére a megszálló dzsihádisták és török támogatóik sem tudták megállítani a szíriai csapatok előretörését.

Január 31-én a szíriai kormányerők tovább folytatták a hadműveletüket Aleppo tartomány délnyugati részén.

Mindezen műveletek a Szíriai Arab Légierő és az Orosz Légi-Kozmikus Erők légi hadjárata közben történtek, amely a vahhabita terrorszervezetek ellen irányul. A vahhabita militánsokkal szimpatizáló médiaforrások szerint több, mint 200 légi csapás sújtott le a dzsihádisták megerődített állásaira, vezetési pontjaira, fegyverraktáraira és gépjármű menetoszlopaira a frontvonalon, valamint Idleb tartomány és tágabb körzete mögöttes területein.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium szerint január 29-ig a vahhabita terroristák elvesztettek 8 darab harckocsit, 15 darab gyalogsági harcjárművet, 49 darab nagy kaliberű gépfegyverrel felszerelt egyéb gépjárművet a Szíriai Arab Hadsereg elleni harcokban. Mindenesetre ezeket a számokat nem támasztották alá képi bizonyítékokkal és valószínűleg túlbecsültek.

A Szíriai Arab Hadsereg (a szuverén szíriai állam hadserege) sikeres előretörése negatív nyilvános reakciókat váltott ki Törökországban és az Egyesült Államokban, amelyek már régóta legnagyobb támogatói az úgynevezett “Idleb tartományi ellenzéknek” (magyarul az Al-Kaida terroristáknak és egyéb szélsőséges vahhabita militáns szervezeteknek). Mindazonáltal, úgy tűnik, hogy nem avatkoznak közbe megmenteni az Idleb tartományi vahhabita csoportokat, amikor a védelmük összeomlik. Helyi források szerint a következő “humanitárius tűzszünetre” csak akkor kerülhet sor, ha a Szíriai Arab Hadsereg biztosította az M4-M5 országutakat és a nyomvonaluktól keletre lévő területeket.

Orientalista.hu – Szíriai Arab HadseregSouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑