Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 12. 16.

Összefoglaló jelentés a szíriai frontvonalakról (videó)

2016. 12. 16.

A Dzsaish Al-Fatah terrorista koalíció fegyveresei az elmúlt éjjel egy nagyobb támadást indítottak a kormányerők ellen Hikmahban, a Rashidin-4 körzet irányából Délnyugat-Aleppoban. Tűzpárbajokat követően a Szíriai Arab Hadsereg és a libanoni Hezbollah erői visszavonulásra kényszerítették a Dzsaish Al-Fatah fegyvereseit.

Azután hogy wahhabi fegyveresek egy csoportja december 14-én szabotálta a megszállók Aleppoból történő kivonulást, végül elfogadták a szíriai kormány összes határidejét és feltételét. Az Aleppoban maradt fegyveresek új lehetőséget kaptak, hogy december 15-én eltávozzanak Idleb tartományba. Ha ezt megtagadják, akkor a Szíriai Arab Hadsereg folytatni fogja a terroristaellenes hadműveletet, hogy megtisztítsa a bennmaradt és az evakuációt ellenző wahhabi fegyveresek által megszállt épületeket.

Jelentések szólnak arról, hogy az újabb aleppoi kivonási egyezmény szerint a Dzsaish Al-Fatah dzsihádista koalíció (az egykori Al-Nuszra Front, a mostani Dzsabhat Fateh Al-Sham vezetésével) meg kell, hogy engedje az Idleb tartományi Kafraja és Al-Fua települések polgári lakosságának evakuálását a terrorszervezetek ostromgyűrűjéből. Ezeket a településeknek többségében shia muszlim lakossága van és az Al-Kaida (Dzsabhat Fateh Al-Sham) és „mérsékelt ellenzéki” szövetségesek ostromolják. Néhány forrás szerint ennek a követelésnek fő szorgalmazója Irán.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) jelentős erőfeszítéseket tesznek a Tijasz légi támaszpont megvédelmezésére az ISIS terrorentitás támadásai ellen Homsz tartományban. A kormányerők eddig a légi bázis elleni nagy erejű támadások sorozatát verték vissza és biztosították a stratégiai „Védelem-magaslatot” és más pontokat északra ettől. Ez megkönnyítette a harcászati helyzetet a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők számára.

Mindazonáltal az ISIS terrorszervezet fegyveresei még mindig olyan pozíciót foglalnak el, hogy megtámadják és elvágják a Homsz-Palmyra országutat és próbálják bekeríteni a Tijasz légi támaszpontot. Ha a terrorszervezet a közeljövőben képtelen lesz elfoglalni, akkor ebben a csatában elveszíti a kezdeményezést. Arra is van esély, hogy a terrorentitás fegyveresei meg fogják támadni Al-Kariatain várost.

Miközben a nemzetközi figyelem Aleppora összpontosul, a Szíriai Arab Hadsereg rajtaütések sorozatát hajtotta végre az Al-Kaida terrorszervezet szíriai csoportjai (az Al-Nuszra Front/Dzsabhat Fateh Al-Sham) ellen Daraa tartományban. A kormányerők megsemmisítettek néhány ellenséges lőszerraktárat, tartálykocsit és legalább három páncélozott járművet, amelyeket a terrorszervezet tagjai használtak, közölték a kormányerőkhöz közeli források. A harccselekmények helyszínei Al-Hara és Al-Nuajmiaj közelében voltak a tartomány északi vidékén.

A Szíriai Arab Hadserreg az Orosz Légierő támogatásával megszilárdítja a védelmi vonalait Palmyra közelében

A szíriai kormányerők az Orosz Légierő segítségével stabilizálták a harcászati helyzetet Palmyra térségében, valamint ellentámadásra készülődnek, jelentette be az Orosz Honvédelmi Minisztérium december 15-én.

„A szíriai csapatok orosz légi támogatással stabilizálták a helyzetet Palmyra közelében. Az ISIS terrorszervezet fegyvereseinek ismétlődő támadásait visszaverték. Jelenleg a védelmi vonal Tijasz település és a T-4 légi bázis térségében húzódik. Oroszország légi támogatást nyújt a szíriai vezetés számára a Palmyra elleni támadás előkészületeihez” – közölte az Orosz Vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének helyettes vezetője, Viktor Poznyikir altábornagy.

Eközben helyi források jelentették, hogy a Szíriai Arab Hadsereg még mindig a terrorentitás fegyveres csoportjai súlyos nyomásával néznek szembe. December 15-én reggel a kormányerők védelmezte Tijasz légi támaszpontot majdnem bekerítették az ISIS terroristák és az egységeik folytatták a támadásokat.

Az ISIS terrorszervezet egységei december 9-én nagy offenzívát indítottak Palmyra ellen és december 11-én szállták meg a történelmi várost. Mostanáig a Tijasz légi támaszpont maradt az a kulcsfontosságú katonai létesítmény, amely megállította az ISIS terrorentitást, hogy tovább törjön előre a Homsz-Palmyra országút mentén.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑