Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2017. 07. 23.

Összehívják az ENSZ BT-t az izraeli-palesztin feszültség miatt (videó)

2017. 07. 23.

A világszervezet Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kérte Franciaország, Svédország és Egyiptom szombaton, az elmúlt napokban felerősödött izraeli-palesztin konfliktus miatt.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták szerint a testület várhatóan hétfőn ül össze az ügyben.

Mahmud Abbasz palesztin elnök péntek este jelentette be, hogy megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a jeruzsálemi Mecsetek terénél bevezetett új biztonsági előírások miatt.

Többek megsérültek a kiújuló erőszakban

Izrael a július 14-i, két rendőr életét kioltó merénylet után telepített fémdetektoros kapukat és biztonsági kamerákat Jeruzsálem óvárosába. Az intézkedés miatt a héten Jeruzsálemben palesztin tüntetők csaptak össze izraeli rendőrökkel, több ember megsebesült.

Közben az Európai Bizottság közleményben kérte Izraelt és a jeruzsálemi muszlim szent helyek felett őrködő Jordániát, közösen keressenek megoldást a biztonság fenntartására, valamint állítsák vissza a korábbi állapotokat.

Ciszjordániában is nő a feszültség

Az izraeli védelmi miniszter erősítést küldött Kalandia környékére, miután két nappal ezelőtt leszúrtak három zsidó telepest, miközben azok vacsoráztak. Azóta folyamatos a harc az izraeli biztonságiak és kődobáló palesztinok kisebb-nagyobb csoportjai között.

Sajtóhírek szerint az izraeli kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudná a biztonsági kapuk nélkül megelőzni a merényleteket a Templom-hegyen.

Orientalista.hu – MTI 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑