Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 08. 16.

Öt év telt el a szír érsekek elrablása óta

2018. 08. 16.

Több, mint őt év telt el azóta, hogy a szíriai keresztény közösségek két legfontosabb alakját nyom nélkül elrabolták az iszlamisták – azonban az érsekekről azóta sem hallottunk.

Yohanna Ibrahim és Boulos Yazigi érseket – az aleppói szíriai és görög ortodox egyházak vezetőit- az ISIS vagy az al-Kaida rabolta el, akiknek a keresztényüldözésben vállalt gonosz tettei hosszú idők óta ismeretesek.

Az érsekeket 2013. április 23-án rabolták el, a szíriai-török határ közelében, miközben iszlamistákkal tárgyaltak két ugyancsak elrabolt pap – Michael Kayyal és Maher Mahfouz felszabadításáról, akiket még februárban raboltak el, azóta azonban senki sem hallott róluk.

“Boulos Yazigi érsek éppen lelkipásztori látogatásának végére ért, amit követően a két érsek megbeszélte, hogy együtt utaznak vissza Aleppóba Yohanna Ibrahim érsek autójával “- emlékeztetett Jeff King, a Nemzetközi Christian Concern (ICC) elnöke.

Ahogy az autó közeledett Aleppohoz, a járművet négy fegyveres iszlamista megállította és kikényszerítette az utasokat a kocsiból. A sofőrt, Deacon Allah Kabboud atyát azonnal meggyilkolták – az elkövető egy “kaukázusi” típusú férfi volt, a tanúk emlékezése szerint.

“Mivel az autó és a sofőr Yohanna Ibrahim érsekhez tartozott, szinte mindenki meg volt győződve, hogy ő az elsődleges célpont” – mondta King.

Amikor a szíriai háború kezdett elhatalmasodni, Ibrahim volt állítólag az egyetlen magas rangú keresztény prelátus, aki arra kérte Assadot, hogy vizsgálja felül intézkedéseit.

A kérdésekre, hogy kik rabolták el az érsekeket, és miért tették, a mai napig nincs válasz, mivel az elkövetők egyáltalán nem követeltek váltságdíjat – annak ellenére, hogy bizonyos iszlamista csoportok akkoriban elfogtak, majd váltságdíjért cserébe szabadon is engedtek keresztény tisztviselőket.

2013 decemberében álarcos al-Kaida terorirsták elraboltak 13 apácát a szíriai ősi keresztény Maaloula faluban. Röviddel elrablásuk után közzétettek egy videót, amelyben az apácák azt állították, hogy jó egészségben vannak. Három hónappal később szabadon bocsátottak őket, egy a szíriai kormány által koordinált rabságcsere során, amelyben a kormány több mint 100, militáns családokhoz kapcsolódó nőt engedett szabadon.

Egy közel-keleti szakértő úgy véli, hogy az érsekek az évek során több csoport részére is átadásra kerültek, egyfajta politikai hadviselés biztosítékaként.

“Úgy gondolják, hogy Yazigi és Ibrahim érseket a Nuszra Front, az al-Kaida szíriai ága vette át, majd a hírek szerint Katar külügyminisztere, Khaled al-Attiya próbált felszabadításuk érdekében közvetíteni az Al-Nuszránál” – mondta Kyle Orton Közel-Kelet szakértő.

Al-Attiya erőfeszítései sajnálatos módon hiábavalóak voltak, hiszen az érsekek feltétezhetően az ISIS kezébe kerültek. Ha mindez igaz, akkor minimális az esélye annak, hogy az érsekek még életben vannak.

Az ilyen szívszorító esetek teszik sürgetővé, hogy az Egyesült Államok kormánya továbbra is támogassa a nemzetközi erőfeszítéseket a hasonló, súlyos jogsértést maguk után vonó esetek kivizsgálásának és elkövetői felelősségre vonásának érdekében.

S4C.news Forrás: Foxnews, Assyrian Monitor

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑