Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 10. 22.

Öt éve vágták el Európa torkát

2016. 10. 22.

Fél évtizede ölték meg Líbia vezetőjét, Moammer Kadhafit.

Öt évvel ezelőtt csúcsosodott ki az Arab Tavasznak elnevezett „felkelés” az afrikai államokban és a közel-keleten. A tüntetéssorozatból legrosszabbul Szíria és Líbia jött ki, mindkét országot megbénította a hosszú évek óta tartó háború. Moammer Kadhafi hatalomból való eltávolítása, majd későbbi kivégzése teljes csődbe taszította az országot és ennek köszönhetően Európát is.

A megüresedett elnöki pozíciót három nagy erő próbálta megszerezni. Két demokratikusnak hívott, ám annak nemigen nevezhető kormányzat igyekezett megszilárdítani a hatalmát. Az ország keleti részében, Bengázi központtal alakult meg egy kormányzat. Líbia nyugati részében, Tripoliban működésbe lépett egy parlament, míg az ország közepén, Kadhafi szülővárosában, Szúrtban az Iszlám Állam vette át a hatalmat.

Az ország sivatagos, déli részét hagyták teljes káoszba süllyedni, az addig békés tebuk és tuaregek egymásnak estek a kőolajban gazdag területért.

Moammer Kadhafi eltávolításával azonban Európa is rettenetesen rosszul járt. Az elnök korábban Franciaországgal, ám a hírek szerint több más országgal is titkos paktumot kötött, melyben megállapodtak, hogy gazdasági kedvezményekért cserébe megállítják az országon keresztülhaladó fekete-afrikai migránsokat.

Kadhafi eltávolításával azonban annyira elfajult a helyzet, hogy Líbia lett az embercsempészek központja, gyakorlatilag zavartalanul folytathatják tevékenységüket.

Az országban a diktátor kivégzése óta gyakorlatilag leálltak a közigazgatási szervek, a rendőrség és a katonaság pedig több részre szakadt, egységesnek és erősnek egyáltalán nem nevezhetőek. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy hatalmas teret nyert a Szíria és Irak nagy részét elfoglaló terrorszervezet, az Iszlám Állam.

Az ISIS nagy előnye a térségben, hogy a kőolaj- és földgázmezők jelentős része fölött ők vették át az irányítást, ami hatalmas gazdasági előnyt jelent számukra annak ellenére is, hogy csak nyomott áron tudják az ásványkincseket értékesíteni a feketepiacon.

2016 elején az Egyesült Államok közbenjárásával sikerült megbékíteni az ország keleti- és nyugati felén létrejött kormányzatokat, az így létrejött egységkormány pedig hónapok óta igyekszik visszaszerezni az ISIS területeit, ám eddig jelentős sikert nem arattak, hisz Szúrt városának csak egyes külső kerületeit sikerült elfoglalniuk.

Mindenkinek az az érdeke, hogy visszatérjen a stabilitás az országba, hisz akkor meg lehetne állítani az Afrikából érkező egyre súlyosabb gondot okozó illegális migrációt, valamint a rend helyreállításával ismét a fejlődés útjára léphetne a jelentős gazdasági potenciállal rendelkező állam.

Orientalista.hu – 888.hu nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑