Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 10. 27.

Pakisztán: Áttérés és pusztítás

2016. 10. 27.

A CSI munkatársa 2016. júliusban ismét az országban járt, ahol meglátogatta az üldözött keresztényeket és a terrortámadás sérültjeit. A CSI 2006 óta segíti az áldozatokat Pakisztánban.

Júliusban Karacsiban és Lahorban gyakran 40 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Ilyen a nyár Pakisztánban. A szállásadó kamizra (hosszú ing vagy tunika) cseréli Gunnar Wiebalck CSI munkatárs európai öltözetét, amit a helyiek a lenge, pizsamaszerű nadrág (salwar) fölött hordanak. A lábszáron bő, majd az alja felé elvékonyodó szellős, kényelmes anyag megkönnyíti a mozgást.

A lánya gyógyulása miatt lett keresztény

Gunnar Wiebalck egy titkos helyen találkozik Abdullahhal, aki régebben egy mecset vezetője volt. Abdullah búcsút mondott a Ruet-e-Hilal bizottságnak, amelynek iszlám jogtudósai az újholdat elemzik, hogy megállapítsák a ramadán végét. Abdullah 17 éves lánya csodálatos gyógyulása óta már nem imám. Elhagyta az iszlámot és elkötelezett keresztény lett.

Abdullah lánya 2009-ben már olyan közel volt a halálhoz, hogy egy csésze teát sem tudott megtartani. Egy nap az iszlám lelkész meglátogatott egy muszlim családot, akik téglaégetéssel foglalkoztak. Az imám megáldotta a kemencét, ahol a puha agyagból kemény tégla lesz.

Abdullah szóba elegyedett az egyik keresztény munkással, aki fölajánlotta, hogy imádkozik a beteg lányért, de az imám elutasította.

Később egy mullah barátja is azt mondta neki, hogy egy keresztény imája segíthet, ha az illető valóban hisz Jézusban. Abdullah erre ismét fölkereste a munkást. A téglavető imája olyan megmagyarázhatatlan erőt öntött belé, hogy végül már ő is zokogva imádkozott. Amikor a lánya kinyitotta a szemét, és fölemelkedett a betegágyból, az apa kezdett kételkedni addigi hitében. Az egykor rendíthetetlen muszlim rövid idő múlva keresztény hitre tért.

A volt imám már hat éve állandóan változtatni kényszerül titkos lakhelyeit. Muzulmán rokonai és ismerősei bosszút forralva kerestetik, mert soha nem bocsátják meg neki, hogy elhagyta az iszlámot, és keresztény hitre tért. De a keresztény közösségek sem merik befogadni, annyira félnek a muszlimok támadásától. Abdullah vasárnaponként mégis mindig megjelenik valahol a misén.

A pakisztáni keresztény gyülekezetek félelme megalapozott. Hiszen egy ismert konvertita befogadása a létüket veszélyezteti. A fanatikusok évek óta támadják a közösségeiket. A katolikus Shahbaz Bhatti kisebbségügyi minisztert 2011. március 2-án a fővárosban, Iszlamabadban a nyílt utcán lőtték agyon. Öngyilkos merénylők Pesavárban és Lahorban 2013-ban illetve 2015-ben mise közben robbantották föl magukat. Különösen veszélyesek azok a híresztelések, amelyek azt állítják, hogy a keresztények megsértik Mohamed prófétát. A muszlim csőcselék ezek hallatán egész keresztény negyedeket terrorizál, fölgyújtva a lakóházakat (példa erre Godzsra, a lahori Szent József kolónia, vagy Juhanabad teljes városrésze, ahol több ezer keresztény él). A mecsetekben radikalizálják az istenfélő muszlimokat, és a blaszfémia törvény csak olaj a tűzre.

Segély a terrortámadás áldozatainak

A CSI munkatársa találkozott a 2016. március 27-én, húsvétvasárnap elkövetett terrortámadás túlélőivel. A lahori Gulshan-e-Iqbal parkban sétálók és ünneplők közül aznap több mint 70-en haltak meg, a súlyos sebesültek száma meghaladta a százat. A Nazír-Szoraja házaspár fiát Haroont vesztette el, aki 26 éves feleségét, Saraht és 1 éves kislányát Areeshát hagyta hátra. A CSI négy szemműtétet fizetett Seima látásának megmentéséért. Az asszony Shahzad második fiának felesége, aki Haroon mellett állt, és sértetlenül megúszta a merényletet. Seima elvesztette Amanjohnt, 14 éves unokaöccsét és unokahúgát, a 11 éves Sahelt.

Találkozás a betegekkel

A CSI helyi emberei Lahorban élelmiszert osztottak 2016. július 5-én a 2015. március 15-i támadás áldozatainak.
A 2016. március 27-én elkövetett robbantásban meghalt Irfan is, Sobia férje. „A gyerekeim azóta folyton azt kérdezik tőlem, hogy mikor jön haza a papa?” – meséli Sobia. Az özvegy gyermekeivel és egyedülálló nővérével, Szorajával ma Juhanabadban egy ablaktalan pincében húzza meg magát.

A CSI hosszú távú segítséget nyújt a rászorulóknak. A helyiekkel együttműködve sokat javíthatunk a sorsukon. A kereszténységre tért Abdullahhal együtt mondjuk: „Isten éppen ott építi birodalmát, ahol a legnagyobb a szükség!”

Orientalista.hu – CSI-Magyarország

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑