Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2015. 09. 12.

Pakisztán: Jogfosztott keresztények

2015. 09. 12.

2015. március 15-én Youhanabadot, Lahore keresztények lakta elővárosát két iszlámista öngyilkos merénylet borította vérbe. A CSI előtte való nap érkezett a helyszínre. Gunnar Wiebalck, a CSI munkatársa májusban újra a helyszínre látogatott.

Hazel (15 éves) és Philemon (12 éves) némán áll apjuk ágya mellett. Shamoon Sodagar megpróbál fölemelkedni, míg másik kezével a röntgenfelvételeket húzza ki a borítékból. Szétroncsolódott lábszárcsontját fémekkel rögzítették. Felesége, Rani vászonlepedőt terít rá, hogy megvédje a szúnyogoktól.

„Pakisztánban a keresztényeket a legalapvetőbb jogaiktól is megfosztják” – panaszkodik az ágyhoz kötött férfi, akinek azelőtt kitűnő állása volt egy hotelben.

Legázolta a tüntetőket

11987156_1005602519461469_2608372034817497162_nA terroristák két templomot támadtak meg a városukban, ahol vérfürdőt rendeztek. Az akkor még egészséges, 40 éves férfi feleségével és gyermekeivel csatlakozott a barbár pusztítás ellen tüntetőkhöz. Hirtelen egy Toyota csapódott nagy sebességgel a tömegbe, amit egy nő vezetett. Többen a helyszínen meghaltak, és hatan súlyosan megsebesültek. A tömegbalesetet okozó nőt később óvadék ellenében szabadon engedték, de Shamoon egy életre rokkant lett.

Bátor közbelépés

Hasonló kép fogadta a CSI küldöttségét egy anglikán és egy katolikus közösség túlélői közt, akik szintén a zsúfolásig telt templomban voltak a kettős merénylet idején. Az egyidejű robbantás tettesei lőni kezdték a templomokat, de az őrség föltartóztatta az élő bombákat a kapuknál. „A gyilkosok jól öltözöttek voltak és tökéletesen simára borotválkoztak” – meséli a hatalmas termetű Szkendar, aki koponyatöréssel és egyik szeme elvesztésével élte túl a borzalmas napot.

Égési sebek

A szanaszét szóródó repeszek halált és pusztítást okoztak. Kilyukasztottak egy villanyoszlopra szerelt olajjal töltött transzformátort is, és a forró olaj az emberekre ömlött. Qaiszar másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Egész teste annyira megégett, hogy a klinikai halál állapotából hozták vissza. Amikor fölébredt a kómából, először nem ismerte meg a családtagjait. Felesége, Szamina és gyermekei, Sataesh és Cornelius örültek, hogy életben maradt, de először nem tudták, mit tegyenek. Qaiszar még hosszú ideig ápolásra szorul, és már soha többé nem dolgozhat szabóként. A CSI keresett neki egy helyi egészségügyi gondozót.

Remény és túlélés

11225722_1005602609461460_3112625919516491217_n„Soha többé ne történjen merénylet Youhanabadban” – mondja a fehérhajú Basír atya, az itteni pünkösdista gyülekezet vezetője. 2015. május 15-én az áldozatok hozzátartozói megtöltötték az egyszerű imaházat. Földúltan meséltek többek között a 90 éves Mansoor Gill ismert íróról, aki szintén megsérült a támadásban. Fölgyógyulása után könyvet ír a történtekről.

A CSI élelmiszersegélyt nyújt az érintett családoknak. Nehéz vigasztaló szavakat találni most. „Senki sem teheti meg nem történtté a szenvedéseteket – mondta Gunnar Wiebalck a jelenlévőknek. – Néhányan talán arra gondolnak, hogy Isten magára hagyta a gyülekezetet. De ez nem igaz. Fiában, Jézusban előttünk jár a szenvedésben. És megígérte, hogy mindig velünk marad.”

A csőcselék megtámadja a keresztény negyedet

Miután a nem beszámítható keresztény Humayun Faiszal Maszih Korán idézeteket égetett el, a földühödött tömeg 2015. május 24-én megtámadta Lahore keresztény negyedét. Kövekkel dobálták meg az épületeket, és kifosztották a házakat. Élve el akarták égetni Masziht. De az a rendőrség, amely a kettős merénylet idején viharos gyorsasággal visszavonult, most föloszlatta a tömeget és blaszfémia vádjával őrizetbe vette Masziht.

A Korán versek elégetése (bármilyen formában – például újságban – adják közre) Pakisztánban blaszfémiának (istengyalázás) számít. A verseket arabul közlik, és a pakisztániak 95%-a nem beszél vagy olvas arabul.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑