Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 06. 17.

Pakisztánban fatvát adtak ki a becsületgyilkosság ellen

2016. 06. 17.

Prominens pakisztáni papok kiadtak egy fatvát, amelyben deklarálják, hogy az úgynevezett becsületbeli gyilkosságok Pakisztánban “súlyos bűnnek” számítanak, és sürgették a kormányt, hogy tegyen lépéseket az ügyben.

A fatvát a Szunnita Etihad Bizottság (Sunni Ittehad Council – SIC) adta ki hétfőn azt követően, hogy a múlt héten meggyilkolták Zeenat Bibi nevű tinédzsert Pandzsáb tartomány Lahore városában.

Zeenat dacolva szülei döntésével a leendőbelijét illetően, a saját választottját vette el, ezért állítólag a saját anyja élve elégette.

Több száz nő veszti életét ilyen gyilkosságok miatt Pakisztánban évente.

A becsületgyilkosság egy családtag megölése a többi családtag által, amelyben az elkövetők szerint az áldozat megsértette a család becsületét, a közösség vagy a vallás elveit.

Az áldozatok többsége nő, akiket legtöbbször azért ölnek meg, mert egy elrendezett házassági ajánlatot visszautasítanak, vagy a család akarata ellenére mennek férjhez.

A “becsületgyilkosságnak” semmi köze az Iszlámhoz

Pandzsáb tartomány nagy befolyással bíró szunnita szervezeteiből álló Szunnita Etihad Bizottság mintegy 40 vezető papja a vallásos kormányzás mellett szavazott.

A SIC Pandzsáb főtitkára, Saeed Rizvi mufti azt nyilatkozta: Isten azt rendelte el a nőknek, hogy szabadok legyenek, hogy azzal házasodhassanak, akit választanak, amíg ebben mindkét fél egyetért.

“Tehát a sima, vagy egy brutális módon elkövetett gyilkosság (élve elégetés, stb.), ahogy ezt az ártatlan Zeenat-tal is tették a közelmúltban Lahore-ban, abszolút egy nagyon súlyos bűn,” hangsúlyozta Rizvi.

Kiemelte, hogy az iszlám tiszteletben tartja a nők jogait, megjegyezve, hogy az úgynevezett becsületbeli gyilkosságok a “tudatlanság” egy következménye, és semmi köze az iszlámhoz. Beszédében sürgette továbbá a kormányt, hogy tegyen lépéseket ennek felszámolására.

“Minden egyházi személy mélységesen elítélte és kijelentette, hogy jogellenes, alkotmányellenes, antidemokratikus, etikátlan, és megbocsáthatatlan cselekedet, amit az államnak meg kell állítania bármilyen áron”, hangsúlyozta Rizvi.

A kiadott fatva szintén sürgette a kormányt, hogy dolgozzon ki új törvényeket a bűnösök megbüntetésre egy héten belül és indítson kampányt a probléma tudatosítására.

Pénteken Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök vizsgálatot rendelt Zeenat meggyilkolásával kapcsolatban, de ugyanazon a napon egy másik párt is megöltek, mert megházasodtak a családjaik akarata ellenére.

Kedden a Human Rights Watch hangsúlyozta, hogy a pakisztáni kormánynak sürgősen ki kellene vizsgálnia és vádat kellene emelnie a felelősök ellen, akik a “becsületgyilkosságok” számának megugrásáért felelősek az országban.

“A kormánynak meg kell gyorsítania az ilyen szörnyű esetek büntetőeljárását és zéró toleranciát kell hirdetnie”, írta az érdekképviseleti csoport a nyilatkozatában.

Brad Adams, a Human Rights Watch ázsiai igazgatója szerint a pakisztáni törvény szó szerint lehetővé teszi, hogy a gyilkosok megússzák, ha meggyilkolnak egy nőt a családjukban.

“A törvénynek meg kellene védenie a nőket ezektől a gonosz tettektől – nem mentesítő záradékkal kéne ellátni a gyilkosoknak”, mondta.

Orientalista.hu – (Press Tv, Persianews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑