Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 02. 27.

Palesztinokra támadtak zsidó telepesek Ciszjordániában

2023. 02. 27.

Izraeli telepesek palesztinokra támadtak, felgyújtottak 95 autót és 35 házat, és megöltek egy palesztint Ciszjordániában bosszúból a vasárnapi, egy fiatal telepes testvérpár életét kioltó palesztin merényletért – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Az izraeli hatóságok hat embert őrizetbe vettek azok közül, akik vasárnap estétől az éjszakába nyúlóan támadásokat hajtottak végre Ciszjordániában palesztinok ellen néhány órával a 20 éves Jagel, és a 22 éves Halel Janív elleni merénylet után.
A zavargások során a Zaatra nevű faluban lelőttek egy palesztint, és az izraeli biztonsági tisztviselők megerősítették, hogy több tucat palesztin megsérült a különböző incidensekben.

Éjjel 11 után az izraeli biztonságiak úrrá lettek a helyzeten, s megerősítették a Ciszjordániában állomásozó katonai egységeket. A palesztinok közlése szerint addigra 95 autót és 35 házat gyújtottak fel a telepesek, s a palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint palesztinok százai sérültek meg a gyűlölet-bűncselekményeknek minősített számos incidensben, többen közülük a gyújtogatás miatt keletkezett füst belélegzése miatt.

A vasárnapi merénylet színhelyén, Huvarában pedig két súlyos sérülésről számoltak be, melyeket kövekkel, illetve egy fémrúddal okoztak. A palesztinok szerint József nábluszi sírját is ismét felgyújtották.

Jichar csomópontnál a palesztinok és a telepesek kövekkel dobálták egymást, s két, 16 éves izraeli fiú könnyebben megsérült a hatóságok által bevetett könnygáztól. Három másik telepes akkor sebesült meg könnyebben, amikor palesztinok köveket dobáltak a Tapuah kereszteződésében. Az izraeli biztonságiak megerősített erőkkel próbálják fenntartani a rendet a zavargások különböző helyszínein.

“Elítéljük a telepesek a megszálló erők égisze alatt elkövetett terrorcselekményeit, melyek célja a pusztítás és a nemzetközi erőfeszítések meghiúsítása, mellyel megpróbálunk kilábalni a jelenlegi válságból. Teljes mértékben az izraeli kormányt tartjuk felelősnek ezért a terrorizmusért” – hangsúlyozta a palesztin elnökség Rámalláhban.

“Szörnyű katasztrófa történt ma. Részvétemet szeretném kifejezni a Janív családnak, akik elvesztették két kedves fiukat. Az izraeli hadsereg és a biztonsági erők jelenleg is üldözik a gyilkost. Megtaláljuk, elfogjuk, foglalkozunk vele” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök az eseményeket követően közzétett videoüzenetében, majd azt kérte a telepesektől, hogy ne kezdjenek önbíráskodásba.

“Azt kérem, hogy az izraeli hadsereg és a biztonsági erők végezhessék a munkájukat. Emlékeztetem Önöket, hogy az elmúlt hetekben több tucat terroristát megsemmisítettek, és több tucat terrortámadást megakadályoztak. Hagyják, hogy az izraeli katonák befejezzék az üldözést, ne önbíráskodjanak, és együtt legyőzzük a terrorizmust” – folytatta Netanjahu.

Mellette nyugalomra szólított fel Joáv Galant védelmi miniszter és Becalel Szmotrics, a telepesek koalícióban részt vevő Vallásos Cionizmus nevű pártjának vezetője is, aki emellett lájkolta az egyik helyi telepes vezető Twitter bejegyzését is, miszerint “Huvara falut ma el kell törölni. Az elveszett elrettentő erőt azonnal vissza kell adni, és nincs helye a kegyelemnek”.

“Szmotrics milíciái Huvara felégetésére indultak, hogy megtorpedózzák Netanjahu és Galant akabai csúcstalálkozóját. Ez a kormány veszélyes Izrael biztonságára” – mondta a történtekről Jaír Lapid, az ellenzék vezetője.

Jichák Hercog államelnök is elítélte az önbíráskodást, és felszólította a biztonsági erőket a rend azonnali helyreállítására. “Izrael hivatalos politikává teszi a bosszút – gátlástalan pogromok Huvarában, Borinban, Jasszufban és Szalafitban, több mint 100 sebesült, és egy illegális település Aviatarban az állam égisze alatt. A kormány és a biztonsági erők megengedik ezt a borzalmat” – közölte a telepesek terjeszkedését bíráló Jes Din nevű izraeli civil szervezet.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is elítélte a ciszjordániai erőszakot, és a nyugalom helyreállítására szólított fel.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑