Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 08. 22.

Pandzssir völgyben még ellenállnak a táliboknak

2021. 08. 22.

Tárgyalások folynak Afganisztánban Pandzssir sorsáról, amelyet az ország tartományai közül egyedüliként nem foglaltak el a radikális iszlamista tálibok – közölte szombaton Abdulla Abdulla, a legfelsőbb megbékélési tanács vezetője a Twitteren.

Mint arról beszámolt, a nap folyamán találkozott a helyi elöljárókkal, vallástudósokkal és katonai parancsnokokkal, hogy megvitassa “a jelen fejleményeket az országban, illetve a béke és stabilitás fenntartásának lehetőségeit”.
Az Afganisztánban múlt vasárnap ismét hatalomra került tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket Pandzssirra.

Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. Ugyanakkor mindössze alig száz kilométerre van Kabultól északkeletre.

A szélsőségesek az utóbbi hónapokban szinte mind a 34 tartományban hajtottak végre hadműveleteket, egyedül Pandzssir úszta meg szórványos támadásokkal.

Nemrég a helyi vezetők kijelentették, hogy nem fogják elismerni a tálibokat az ország legitim uraiként.
A helyi ellenállást Ahmad Maszúd vezeti, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúd, a tálib ellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

Abdulla Abdulla egyébként Ahmad Sah Maszúd egyik közeli szövetségese volt.

Ahmad Maszúd a The Washington Post című amerikai lapnak nyilatkozva elmondta, hogy megvannak az erői egy hatékony ellenálláshoz. A hadúr a közösségi médiában gyakran mutatkozik Amrulla Száleh volt alelnökkel, aki Pandzssirba menekült és szintén ellenállásra szólított fel.

Szakértők ugyanakkor bizonytalanok abban, hogy milyen következményei lesznek ezeknek a bejelentéseknek. “Az ellenállás egyelőre szóbeli, mert a tálibok nem próbálkoztak betörni a völgybe” – mondta el Gilles Dorronsoro, a párizsi Sorbonne egyetem politikatudományi professzora. Kollégája a svédországi Lund egyeteméről, Abdul Sayed pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a tálibok minden oldalról közrefogták a Pandzssir-völgyet.

Másrészt Ahmad Maszúdnak és Amrulla Szálehnek eltérőek, sőt összeegyeztethetetlenek a törekvései Dorronsoro szerint. Mint mondta, Maszúd, akinek korábban nem volt hivatalos tisztsége és a tartományon kívül támogatói bázissal sem rendelkezik, apja nyomdokaiba szeretne lépni, míg Száleh az alkotmányra hivatkozva Asraf Gáni volt elnök külföldre menekülését követően saját magát látja az államfői tisztség jogos betöltőjeként.

Egy olasz segélyszervezet szerint szerdán megnövekedett a harcok sebesültjeinek száma a régióban. Egy francia állampolgár, aki az 1990-es években Ahmad Sah Maszúd oldalán harcolt, a samali fennsíkon futó összekötőút térségében zajló kisebb összecsapásokról számolt be az AFP hírügynökségnek.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerdán értesült arról, hogy Pandzssirban alakulatok szerveződnek az ország visszafoglalására a táliboktól, a létszámuk jelenleg néhány ezer fő. Az al-Alijam Irán-barát bejrúti televízió jelentése szerint a Szálehhez hű erők visszafoglalták a táliboktól a Parvan tartománybeli Csarikart, Abdul-Rasid Dosztum marsall pedig tízezer katonát vezényelt a Pandzssiri-szorosba.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑