Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 03. 11.

Párbeszédet folytat a libanoni és izraeli diplomácia

2018. 03. 11.

Az ENSZ szerint folyamatos és szinte mindennapos a párbeszéd az izraeli és a libanoni diplomácia között.

Az utóbbi hónapokban eléggé feszültté vált a viszony Izrael és Libanon között, mely a két fél állítása szerint akár fegyveres konfliktushoz is vezethet. Azonban az ENSZ UNIFIL (UN Interim Force in Lebanon) missziójának szóvivője Andrea Tenenti szerint a két ország között folyamatosak a tárgyalások és a az izraeli, valamint a libanoni diplomaták napi rendszerességgel találkoznak.

,,Ez egy nyitott párbeszéd. Még soha senki se hagyta ott ezeket a találkozókat.,,

A szóvivő szerint a háborús retorika és a sajtó felé mutatott politika ellenére mindkét fél a párbeszédre törekszik. Az izraeli oldalt elsősorban a Hezbollah megerősödése aggasztja, mert szerintük a libanoni ellenállási szervezet Irán kinyújtott karjaként működik Libanonban és ez fenyegeti a cionista műállam biztonságát. A cionisták ugyanis nagyon ragaszkodnak a másoktól elrabolt földhöz. A Hezbollah ráadásul Szíriában is jelen van és Iránnal, valamint a szíriai hadsereggel együtt harcol az izraeli-brit-amerikai támogatást élvező terrorista csoportok ellen. Izraelt az is zavarja, hogy az irániak és a Hezbollah már többször juttatott be drónokat az izraeli légtérbe. Az természetesen nem gond számukra, hogy ők napi rendszerességgel megsértik Libanon és Szíria légterét is. Mindkét ország légterében kémkednek és sok esetben beavatkoznak, hogy légi fedezetet biztosítsanak a nyugat által finanszírozott bűnöző csoportoknak.

A másik ilyen vitás pont a két fél között az új izraeli fal építése az izraeli-libanoni határon. A probléma ebben az esetben az, hogy a zsidó állam sok helyen átlépi az ENSZ által meghúzott úgynevezett ,,Kék vonalat,, és jó cionista szokás szerint ismét területeket csatol el egy másik országtól és más földjén építkezik. Az ún. ,,Kék vonalat,, pedig nem véletlenül húzta meg az ENSZ, hiszen Izrael már többször is megtámadta északi szomszédját. 1982-ben bevonult Libanonba, mégpedig azzal az ürüggyel, hogy így védi meg magát a Libanonban állomásozó Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fegyvereseitől. Az izraeli katonai akció során azonban rengeted civil esett áldozatul és az izraeli hadsereg, helyi szövetségesei segítségével, háborús bűncselekményeket és népirtásnak minősülő cselekményeket is elkövetett. (Sabra, Shatila)

Izrael 2006-ban is háborút indított Libanon ellen. Ekkor a Hezbollah egyik akciója során meghalt három izraeli katona halálát akarták megbosszulni. A bosszú népe ebben a fegyveres konfliktusban 1500 halálos áldozatot szedett és a 34 napos konfliktus során jelentős károk keletkeztek Libanon több városában és az infrastruktúrában. Az ENSZ szóvivője azonban optimista hiszen szerinte egyik fél se szeretne háborút és szerinte: ,,Az elmúlt 12 év a legcsendesebb időszaka volt Dél-Libanon utóbbi 30 éves időszakának.,,

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Sputniknews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑