Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 02. 13.

Per indulhat az amerikai bíróságon Netanyahu ellen

2017. 02. 13.

Izraeli hírügynökségek szerint 35 Egyesült Államokban élő, amerikai állampolgárságú Palesztin és Zsidó aktivista pert indítottak Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök és Avigdor Lieberman hadi miniszter ellen a Palesztinok elleni háborús bűncselekmények miatt.

„Maariv” újság szerint a háborús bűncselekmények és a szabályellenes települések építése miatt indított per Netanyahu és Liebermann mellett Tzipi Livni volt külügyminiszter ellen is szól.

A per a települések építését támogató David Friedman zsidó politikus nevét is tartalmazza, akit Donald Trump nemrég Amerika Nagykövetének nevezte ki Izraelben.

A perindítókat Martin Mcmahon ügyvéd fogja képviselni, aki egy elektronikus üzenetben megírta, hogy a felperesek úgy gondolják, hogy Netanyahut és a többi alperest a Palesztin-Izraeli fél közti megoldás hátráltatójának tekintik.

Az újság nem kapott további információkat a per részleteiről, továbbá arról sincs hír, hogy az amerikai bíróság elfogadta-e.

A per azután indult, hogy Izrael támadást indított Gáza ellen, miután az elfoglalt Palesztin területekre egy rakéta esett. A rakéta sérüléseket nem okozott.

Livni Belgiumba tartó utazását lemondta, miután Belga ügyészek bejelentették, hogy kihallgatják a 2008-2009 közötti Gáza elleni háborús bűncselekmények ügyében.

Netaniahot Palesztin aktivisták, azzal gyanúsítják, hogy a 2014. júliusától 51 napig tartó Gáza elleni háború 2000 palesztin halálát, 11 ezer sérülését és 18 ezer lakás szétrombolását eredményezte.

Az izraeliek szerint a Gáza ellen indított háborúk a Palesztin féltől lőtt rakétákra tett válasz.

Orientalista.hu – Thea

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑