Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 05. 25.

Polgárháborúhoz vezethet a kurd függetlenség

2017. 05. 25.

Az Iszlám Államot legfeljebb pár hónapon belül végleg kiszorítják Irakból. A dzsihadisták elleni harc most ugyan még szoros együttműködésre készteti az országon belül területi autonómiát élvező kurdokat és a bagdadi kormányt, ám a közös ellenség megszűnésével párhuzamosan napirendre kerül Kurdisztán függetlensége. Ez pedig újabb erőszakspirálba kergetheti Irakot.

Ma már nem az a kérdés, hogy a kurdisztáni régió vajon elszakad-e Iraktól, hanem hogy mikor fog ez bekövetkezni, jelentette ki az amerikai katonai hírszerzés (DIA) vezetője egy keddi szenátusi meghallgatáson. Vincent Stewart altábornagy figyelmeztetett a folyamattal járó veszélyekre, amelyeket – véleménye szerint – csak egy Bagdad és Erbíl közötti megállapodás segítségével lehetne elkerülni. Ennek hiányában akár egy újabb polgárháborúra is sor kerülhet, mondta a DIA-főnök.

Az esetleges kiegyezést nagyban gátolja, hogy a kurd vezetés nemcsak az iraki alkotmányban rögzített határokkal rendelkező autonóm kurd régiót, hanem az iraki állam gyengesége miatt szintén kurd ellenőrzés alá került területeket is elszakítaná Iraktól. Ez különösen Kirkuk esetében jelentene súlyos veszteséget Bagdadnak, hiszen a kőolajlelőhelyekben gazdag nagyvárosról való végleges lemondás számottevő bevételkiesést eredményezne. A stabil jövedelmet biztosító kutakra pedig – már csak az újjáépítés tetemes költségeinek fedezése miatt is – szüksége lenne az iraki kormánynak.

Az etnikailag vegyes összetételű Kirkuk majdnem három évvel ezelőtt került a kurdok kezére, miután az iraki hadsereg egységei kivonultak a városból, és félő volt, hogy az Iszlám Állam veszi át a hatalmat, csakúgy mint Moszulban.A kurdisztáni hadsereg pesmerga harcosai komoly erőfeszítéseket tettek a település védelme érdekében, így érthető, ha Erbíl nem akar önszántából lemondani Kirkukról.

Necsirván Barzáni, az autonóm régió miniszterelnöke az albérlő és főbérlő közötti viszonyhoz hasonlította tegnap a kurd vezetés és Bagdad kapcsolatát, hangsúlyozva, hogy egyik fél sincs megelégedve a jelenlegi helyzettel. A politikus úgy látja, hogy eljött a lehetőség, hogy a kurdok végre saját kezükbe vegyék a sorsukat. A függetlenségről szóló népszavazást az előzetes kijelentések szerint mindenképp idén – vélhetően őszre – tervezik, ám az Iraktól való tényleges elszakadáshoz nem csak a helyiek felhatalmazására lesz szükség.

Bagdad mellett a közel-keleti térség középhatalmainak számító Irán és Törökország is beleavatkozhat a folyamatba. Mindkét ország jelentős kurd kisebbséggel rendelkezik az iraki Kurdisztánnal határos tartományokban, és egyaránt attól tartanak, hogy a függetlenség kikiáltása felerősíthetné a határaikon belüli szeparatista törekvéseket. Éppen ezért szinte borítékolható, hogy nem fogják tétlenül nézni a régió elszakadását. Szakértők egy közvetlen katonai beavatkozást sem tartanak teljesen kizártnak Teherán vagy Ankara részéről, amennyiben az Egyesült Államok nem áll ki határozottan Erbíl mögött.

Magyar Idők – Bakodi Péter

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑