Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 27.

Politico: az USA pontosan tudta, hogy nincsenek tömegpusztító fegyverek Irak birtokában

2016. 01. 27.

A Politico oknyomozói szerint Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter már Irak 2003-ban történt lerohanása előtt tisztában volt azzal, hogy Szaddam Huszein országa nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, dacára annak, hogy az amerikai kormányzat ezt propagálva legitimálta Irak lerohanását, mely végül több éven át tartó, rendkívül súlyos következményekkel járó háborúba torkollott.

Rumsfeld, aki George W. Bush kormányának védelmi minisztere volt, tudott arról, hogy a részletes hírszerzési jelentések alapján Irakban nincsen semmiféle tömegpusztításra alkalmas fegyver. A 2003-as inváziót annak ellenére indította el, hogy tisztában volt azzal; az amerikai hadsereg nem fog találni semmit, ami bizonyítaná a Pentagon Irak irányában megfogalmazott vádjait. A Politico oknyomozói azután jelentették ezt be, hogy több, névtelenséget kérő hivatalnok a Fehér Házból, a Külügyminisztériumból, a Védelmi Minisztériumból, valamint a hírszerzéstől megerősítette ezeket az információkat.

Az Irakot tisztázó titkos jelentés már 2002 szeptemberében elkészült, sőt a védelmi miniszteren kívül a vezérkari főnökök egyesített bizottságának akkori vezetője is tudott róla, azonban a dokumentum létezését egyszerűen eltussolták, mivel nem akarták, hogy a már előkészített inváziós tervek emiatt elbukjanak. Így aztán az irat létéről feltehetőleg még Colin Powell, akkori külügyminiszter sem kapott semmiféle tájékoztatást.

A jelentés részletes összeállítást tartalmazott arról, amiket az amerikai hírszerzés megtudott az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverekről. Ugyanakkor Rumsfeld szerint ezek az információk, nyilvánosságra kerülésük esetén, aláásták volna a Bush-kormányzat erőteljes háborús retorikáját, így aztán az adatokat eltüntették és sem a külügyminisztert, sem a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) legfelső vezetését nem tájékoztatták a dokumentum létezéséről.

A védelmi minisztérium ezek után az igazság nyilvánosságra hozatala helyett belekezdett abba az agresszív propagandába, mely szerint Szaddam Husszein birtokában számos nukleáris, biológiai és vegyi fegyver van, melyeket bármikor bevethet az Egyesült Államok ellen is.

A Politico leleplezése, habár viszonylag régi dolgokat elevenít fel, érdekes következményekkel járhat az elnökválasztási kampányban is, hiszen a demokraták legesélyesebb elnökjelöltje, Hillary Clinton, a Szenátusban támogatta a Közel-keleti ország lerohanását. Még pikánsabbá teheti az eseményeket azonban az a tény, hogy a republikánusok elnökjelöltségért küzdő politikusai külpolitikai kérdésekben arra a Paul Wolfowitzra támaszkodnak, aki jelenleg Jeb Bush floridai kormányzó legfőbb külpolitikai tanácsadója, és aki az iraki háború egyik megálmodója volt.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑