Cadmus fordítás Cadmus
Amerika

2020. 11. 13.

Pompeo antiszemitának minősítené az Izraelt bíráló civil szervezeteket

2020. 11. 13.

Az amerikai kormány legújabb tervében az szerepel, az Izraelt bíráló civil szervezetet és emberi jogi szervezetet antiszemitának minősítenének. Mike Pompeo ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy még dolgoznak az ezzel kapcsolatos eljáráson és hamarosan bejelentik az ezzel kapcsolatos döntésüket.

A Politico híroldal arról számolt be, hogy Pompeo kijelentésében elsősorban az Amnesty International, a Human Rights Watch és az Oxfam nevű szervezetekre utalt akik bírálják az izraeli rezsim jogsértéseit. Vagyis Pompeo szerint az izraeli rezsim háborús bűneinek puszta bírálata is antiszemitizmusnak számít.

Az amerikai kormány terve szerint pedig az antiszemitának minősített szervezetek a jövőben nem kaphatnának semmilyen állami támogatást. Washington azt szorgalmazza, hogy más országok kormányai is hasonlóképpen járjanak el.

A Politico magazin ezzel az eljárással kapcsolatban finoman kifejezve azt írja, hogy ,,belső nyomásra,, történt. Azonban mindenki számára világos, hogy az amerikai kormányzatot erősen befolyásoló cionista lobbi áll a háttérben.

Az Egyesült Államokban azonban több politikus is bírálta ezt a tervezetet, hiszen ez sértené az alkotmányban rögzített szólásszabadságot.

A Human Rights Watch tevékenységét más országok is próbálják korlátozni. Tavaly éppen Izrael állam,volt az, mely kitoloncolta az országból a szervezet Izraelbe és Palesztinába delegált arab származású igazgatóját Omar Shakirt.

Tel-Aviv később megtagadta, hogy  beutazási vízumot addjon az ENSZ emberi jogi testületénél dolgozó alkalmazottaknak.

Az amerikai kormányzat által célba vett szervezetek között szerepel  a BDS (Boycott Divestment and Sanctions) mozgalom, mely az Izrael állam  által  elkövetett jogsértéseket vizsgálja ki és bojkottot hirdetett a megszállt palesztin területeken illegálisan tartozkodó izraeli telepesek által készített termékekkel szemben.

A BDS mozgalom a megszállt Palesztinán kívül nagy népszerűségnek örvend Európában és az Egyesült Államokban is.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑