Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 04. 12.

Pompeo szankciókkal fenyegette meg Egyiptomot ha SU-35 típusú orosz gépeket vásárolnának

2019. 04. 12.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Szenátus előtt tartott beszédében kijelentette, hogy Kairónak szankciókkal kell szembenéznie ha Oroszországtól SU-35 típusú vadászgépeket vásárol. Azt is kijelentette, hogy Egyiptom számol az esetleges amerikai szankciókkal, azonban reméli, hogy e miatt eltekintenek az Oroszországtól való vásárlástól.

A bejelentés akkor történt amikor Abdel Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök Washingtonban tartózkodott. A Trump kormányzat egyik vezető tisztviselője elmondta, hogy az Egyesült Államok megpróbál hatni Egyiptomra azért, hogy az a Nyugat irányába forduljon és távolodjon el Oroszországtól.

,,Szeretnénk rábeszélni az egyiptomiakat, hogy forduljanak jobban a Nyugat irányába, az Egyesült Államok irányába.,,

A hivatalnok figyelmeztette Egyiptomot és más államokat, hogy ha szeretnék megőrizni katonai kapcsolataikat az Egyesült Államokkal, akkor el kell, hogy álljanak az orosz fegyverek vásárlásától. Ha ezt nem teszik, akkor az amerikai érdekek védelméről szóló rendelet (Countering America’s Adversaries Through Sanctions- CAATSA) értelmében szankciókkal kell szembe nézniük.

Egyiptom még márciusban írt alá egy 2 milliárd dolláros szerződést több mint 20 darab orosz SU-35 típusú vadászgép és légi fegyverek vásárlásáról.

A Kommersant orosz hírlap arról számolt be, hogy a 2 milliárd dolláros szerződés már 2018 végén életbe lépett, és a megrendelés leszállítása 2020-ban vagy 2021-ben fog megtörténni.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Al-Masdarnews)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑