Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 01. 23.

Putyin: az Eurázsiai Unió a többpólusú világ egyik erős pólusa lesz

2023. 01. 23.

Az Eurázsiai Gazdasági Uniónak (EaEU) minden lehetősége megvan arra, hogy a kialakulóban lévő többpólusú világ egyik erős, független és önellátó pólusává váljon – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az EaEU-tagállamok vezetőihez intézett, a Kreml honlapján hétfőn közzétett beszédében.

Az Unión belüli szoros integráció “méltó válasz számos olyan globális problémára, amelyet a világjárvány és az egyes országok által bevezetett jogtalan szankciók súlyosbítottak, mint a szegénység, az éghajlatváltozás és az erőforrások, köztük a legfontosabbak – az élelmiszer, a víz és az energia – hiánya” – mondta.

“NYILVÁNVALÓ, HOGY AZ UNIÓNAK MINDEN LEHETŐSÉGE MEGVAN ARRA, HOGY A KIALAKULÓBAN LÉVŐ TÖBBPÓLUSÚ VILÁG EGYIK ERŐS, FÜGGETLEN, ÖNELLÁTÓ PÓLUSÁVÁ VÁLJON, HOGY VONZÁSKÖZPONTJA LEGYEN MINDEN OLYAN FÜGGETLEN ÁLLAMNAK, AMELY OSZTJA ÉRTÉKEINKET ÉS TÖREKSZIK AZ EAEU-VAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE” – HANGSÚLYOZTA PUTYIN.

Oroszország 2023. január 1-jén vette át a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács, az Eurázsiai Kormányközi Tanács és az Eurázsiai Gazdasági Bizottság igazgatótanácsának elnöki tisztét – jegyezte meg az elnök.

Összességében magasra értékelte az integráció 2015-ös megalakulása óta elért fejlődési ütemeket.

“AZ EURÁZSIAI GAZDASÁGI UNIÓ FOLYAMATOSAN FEJLŐDIK, AMI EGYÉRTELMŰEN BIZONYÍTJA HATÉKONYSÁGÁT ÉS JELENTŐSÉGÉT” – OLVASHATÓ A BESZÉD ÁTIRATÁBAN.

“Abszolút értékben az Unió tagállamai közötti kereskedelem ebben az időszakban 60%-kal nőtt, hogy 2021-ben elérje a történelmi csúcsot, 73,1 milliárd dollárt, míg a külkereskedelem 46%-kal, 846,3 milliárd dollárra emelkedett. Minden évben nő a magas hozzáadott értékű nem árucikkek aránya az Unió belföldi kereskedelmében.

Az egy főre jutó GDP növekedése 28,7%-os volt, a nemzeti valutában történő kifizetések aránya pedig megközelítette a 75%-ot” – mondta Putyin.

Putyin a nemzeti fizetési rendszerek együttműködését sürgette az Eurázsiai Unió tagállamai között

Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) országainak nemzeti fizetési rendszerei közötti együttműködés kiterjesztésének fontosságát a gazdasági kockázatok csökkentése érdekében.

“Az idegen valuták és fizetési rendszerek használata által a kölcsönös kereskedelem számára létrehozott gazdasági kockázatok következetes csökkentése fontos feladatnak tűnik. Feltételezzük, hogy az Orosz Banki Pénzügyi üzenetküldő rendszeréhez (SPFS-hálózat) csatlakozó partnerek és a nemzeti fizetési rendszerek együttműködésének fejlesztése alapvető feltételei az unión belüli stabil fizetési kapcsolatoknak” – áll az EAEU-tagok vezetőinek címzett üzenetben, amelyet Oroszországnak az integrációban betöltött 2023-as elnöksége alkalmából a Kreml honlapján hétfőn közzétett üzenetében olvasható.

A pénzügyi piacok harmonizációjának “kedvező feltételeket kell teremtenie ahhoz, hogy az országok tőkéje az integráción belül maradjon, és a nemzeti gazdaságokba fektessék be” – jegyezte meg Putyin.

“Ezenkívül ésszerűnek tartjuk egy eurázsiai hitelminősítő ügynökség létrehozásának lehetőségét is megvizsgálni, amely hitelminősítő eszközöket biztosítana a makrorégiónk területén növekvő gazdasági tevékenység kiszolgálására” – tette hozzá.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑