Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 01. 24.

Putyin azonnal lezárná a háborút – ma Erdogan lobbizik nála

2019. 01. 24.

Putyin akár már holnap véget vetne a szíriai háborúnak, hiszen az oroszok 53 százaléka a romló gazdasági viszonyok miatt elzavarná a Medvegyev-kormányt. Iszlamista hevületükben a törökök sokáig nem értették meg, hogy az arab világban súlyos feszültségekkel terhelt az ottomán történelmi örökség. De kivel találkozott titokban az izraeli hírszerzés vezetője?

Putyin és Erdogan ma találkoznak Moszkvában, hogy megvitassák a szíriai helyzetet. Trump december végi bejelentése, hogy kivonja az amerikai csapatokat Szíriából, új helyzetet teremtett és Moszkva, valamint Ankara mellett hamarosan Teherán is csatlakozik az ország jövőjéről folyó megbeszélésekhez. A szíriai kurdok az elmúlt hetekben azért lobbiztak az orosz kormánynál, hogy akadályozza meg az újabb török támadást csapataik (YPG) ellen.

Az oroszoknak elege van a háborúból

A kurdok ezzel nyitott ajtót döngetnek. A háború sok pénzbe kerül és az orosz közvéleménynek egyre inkább elege van az elhúzódó hadjáratból. Márpedig a legfrissebb felmérés szerint az oroszok 53 százaléka a romló gazdasági viszonyok miatt elzavarná a Medvegyev-kormányt. Putyin a szíve szerint akár már holnap lezárná a konfliktust: azt akarja, hogy a szír kormány vegye vissza Kelet-Szíria ellenőrzését és semmiképpen nem akar újabb török beavatkozást az ottani kurdok ellen.

Ankara döbbenten értesült arról, hogy múlt pénteken a szíriai orosz főhadiszállás katonai rendészeket küldött Manbidzs városába – még mielőtt az amerikai csapatok egyáltalán megkezdték volna hadifelszereléseik kivonását. De valójában Erdogant és csapatát egy jóval nagyobb ügy nyugtalanítja: mégpedig az, hogy befuccsolni látszik az a neo-ottomán játszma az arab világban, amelyet pedig évekkel ezelőtt olyan szépen kifundáltak Ankarában. Iszlamista hevületükben a törökök sokáig nem értették meg, hogy az arab világban bizony súlyos feszültségekkel terhelt az ottomán történelmi örökség.

Erdogan ellen dolgozik a politikai dinamika

Bashar Al-Assad szír elnök márpedig a határán van annak, hogy hivatalosan is visszafogadja őt az Arab Liga, amely egyben az utolsó szöget ütné be a törökök elbaltázott Szíria-politikájába. Az elmúlt hetekben Szudán, az Egyesült Arab Emirátusok (UAE), Bahrein, Egyiptom, Jordánia, Irak, Libanon és Tunézia is jelezték szándékukat, hogy normalizálni akarják diplomáciai kapcsolataikat Szíriával. Megfigyelők szerint hamarosan Szaúd-Arábia is kopogtatni fog Assad ajtaján, és máris összeállhat egy olyan török-ellenes arab blokk, amely Ankarának a rémálmaiban sem fordult meg.

Erdogan iszlamista kormánya a 2011-es Arab Tavasz kitörése óta támogatta a Muszlim Testvériséget, óriási fejtörést okozva a szekuláris politikai erőknek Egyiptomban, Tunéziában, Jemenben és Szíriában. Sokatmondó, hogy Erdogan nyilvánosan a mai napig nem nyilatkozott a kapcsolatok normalizációjának szükségességéről a damaszkuszi vezetéssel. Pedig egy évtizede Ankara és Damaszkusz még közös kormányüléseket is tartott…

Mindennek tetejébe a hírek szerint egyre szorosabb kapcsolat alakul ki az Öböl-menti államok és Izrael között. Egy befolyásos közel-keleti újság szerint a múlt hónapban titokban találkoztak egyiptomi, szaúdi és UAE tisztviselők az izraeli hírszerzés vezetőjével, Josszi Cohen-nel. A találkozón állítólag megvitatták, hogyan fogadják vissza Aszadot az Arab Ligába és szorítsák vissza a török és iráni befolyást a régióban.

Privátbankár.hu  – Káncz Csaba jegyzete

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑