Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 04. 20.

Putyin: Egy esetleges izraeli fegyverszállítás Ukrajnának “nem célravezető”

2015. 04. 20.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint nem lenne célravezető, ha Izrael fegyvereket szállítana Ukrajnának. Izrael az Ukrajnának történő fegyverszállítást arra válaszul tenné, hogy Oroszország S-300-as rakétákat küld Iránnak.

Az, hogy Oroszország Iránt védelmi fegyverekkel látja el, semmilyen módon nem ássa alá az izraeli védelmi képességeket, jelentette ki az orosz elnök egy interjúban Szergej Brilev részére, az orosz TV “Vesti v Subbotu” (Szombati Hírek) műsorában.

„Ez egy választás az izraeli vezetés választása, és joguk van azt tenni, amit megfelelőnek tartanak. Azt hiszem, hogy (ez a lépés) nem célravezető, amennyiben ez utóbbiak halálos fegyverek, mert akkor csak további konfrontációhoz fognak vezetni, és még több áldozathoz, amitől a helyzet nem fog javulni” ismertette Putyin.

Putyin április 13-án írta alá az a rendeletet, amely megszünteti az S-300 légvédelmi rendszerek értékesítésének tilalmát.

Iránnak 2007-ben kötötték meg az üzletet öt S-300 PMU-1 légvédelmi rendszer szállításáról, amit az akkori elnök, Dmitrij Medvegyev 2010-ben felfüggesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa által, az iráni nukleáris program kapcsán kiszabott fegyverembargó miatt. Putyin két héttel azután hozta meg döntését az S-300 értékesítésének feloldásáról, hogy Teherán és a hat világhatalom (P5 + 1 csoport) keretmegállapodást kötött Irán nukleáris programjáról.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, sputniknews.com)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑