Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 02. 14.

Putyin elutasította az amerikai hisztériakeltést

2022. 02. 14.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a “tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést” Joe Biden amerikai vezetővel folytatott szombati telefonbeszélgetésében – közölte az Orosz Hírek.

Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet.

“Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának” – emlékeztetett.

Usakov hangsúlyozta: a vezetők ennek ellenére megállapodtak abban, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot.

Putyin azt is jelezte Bidennek, hogy az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait, és Moszkva erre hamarosan válaszolni fog.

Kijev 48 órán belül találkozót kér Oroszországgal és a bécsi dokumentum aláíróival

Ukrajna 48 órán belül találkozót kért Oroszországtól és az EBESZ bécsi dokumentum összes aláírójától, hogy megvitassák az ukrán határ menti csapatmozgások körül kialakult helyzetet – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap.

“Oroszország nem válaszolt a bécsi dokumentum szerinti kérésünkre. Következésképpen megtesszük a következő lépést. 48 órán belül találkozót kérünk Oroszországtól és minden résztvevő államtól, hogy megvitassuk a határunk mentén és az ideiglenesen megszállt Krímben zajló csapaterősítést és átcsoportosítást” – írta Twitter-fiókján.

Korábban Ukrajna az EBESZ bécsi dokumentumra hivatkozva követelt magyarázatot Oroszországtól az orosz-ukrán határ közelében zajló csapatösszevonásokra – számolt be az Orosz Hírek magyar nyelvű hírportál.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban közölte: a Belaruszban zajló hadgyakorlaton résztvevő csapatok létszáma nem éri el az EBESZ bécsi dokumentumként ismert szabályai szerint 2011-ben elfogadott maximális szintet.

Kijev: EU-tagállamok vétója miatt nem kapcsolhatják le Oroszországot a SWIFT rendszerről

Az Egyesült Államok és az EU nem tervezi Oroszország leválasztását a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerről abban a szankciócsomagban, amelyet az Ukrajna elleni invázió esetére készítettek – árulta el Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Néhány Európai Uniós tagállam nyomására került ki a tervekből, hogy Oroszországot leválasszák a SWIFT rendszerről – árulta el a külügyminiszter az ukrán 1+1 televíziónak nyilatkozva szombaton késő este. Nem részletezte, mely országok ellenezték az esetleges intézkedést – közölte az Orosz Hírek.

“Ez az Európai Unióban zajló belső folyamatok eredménye, mivel egyes országok, mondjuk úgy, nem voltak hajlandóak feladni saját érdekeiket a [Oroszország] SWIFT-ről történő esetleges leválasztásával kapcsolatban” – jelentette ki Kuleba.
De legyünk tisztában azzal, hogy ha ez a csomag tartalmazná a SWIFT-et, az atombomba lenne. De még a SWIFT nélkül is ez a csomag egy nagyon erős gazdasági nyomásgyakorló bomba marad Oroszországnak.

A szankciókat csak akkor vezetnék be, ha Oroszország valóban megtámadná Ukrajnát, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken megerősítette, hogy Washington nem tervezi, hogy megelőző jelleggel érvényesítsék azokat Moszkva ellen.

Az elmúlt hónapokban magas rangú nyugati tisztviselők és a média szinte naponta azzal riogat, hogy Oroszország inváziót tervez Ukrajna ellen, de tényleges bizonyíték az állítások alátámasztására soha nem került elő. Moszkva következetesen tagadja a vádakat, és azt állította, hogy nem tervezi sem Kijev, sem más ország megtámadását.

Kuleba megjegyzései megerősítették a Reuters egy korábbi riportját, amely meg nem nevezett uniós és amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy a szankciócsomag a nagyobb orosz bankokat célozná, de nem tartalmazná Oroszország leválasztását a SWIFT-rendszerről. A SWIFT egy bankrendszer, amely globális pénzügyi átutalásokat bonyolít, és több mint 200 ország több mint 11 000 pénzintézete használja napjainkban.

Azt már tudják, hogy az oroszellenes szankciók Európának fog fájni jobban

“A cél az, hogy olyan szankciókat tervezzenek, amelyek valóban az oroszokat sújtják, miközben szem előtt tartják a szankciókat bevezetők járulékos kárait, felismerve azt a tényt, hogy a szankciók egyértelműen Európát sújtanák jobban” – mondta az egyik forrás pénteken a Reutersnek.

Orosz Hírek

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑