Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 09. 29.

Putyin és Obama egymásnak üzengetett az ENSZ-ben

2015. 09. 29.

Obama: Washington kész együttműködni Moszkvával és Teheránnal a Szíria nem térhet vissza a háború előtti helyzethez

Az Egyesült Államok kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal a több mint négy és fél éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében – jelentette ki hétfőn az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Barack Obama amerikai elnök.

“Az Egyesült Államok kész együttműködni bármely országgal, beleértve Oroszországot és Iránt” – mondta.

“De be kell ismernünk, hogy annyi vérontás, annyi mészárlás után nem lehet visszatérés a háború előtti satus quóhoz” – tette hozzá, zsarnoknak nevezve Bashar Al-Assad szíriai elnököt.

Hangoztatta, hogy Szíriában “irányított (hatalmi) átmenetre” van szükség.

Obama a világszervezet fórumán leszögezte, hogy szó sem lehet az olyan “apokaliptikus szekták” megtűréséről, mint amilyen az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, és az Egyesült Államok “nem kér elnézést” azért, hogy a katonai erejét beveti ellene.

Szavai szerint az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciók nem a hidegháborúhoz való visszatérés szándékát tükrözik, de szavai szerint a világ nem lehet tétlen, miközben Oroszország büntetlenül sérti meg Ukrajna szuverenitását.

“Ha ez következmények nélkül megtörténik Ukrajnában, akkor ez minden itt egybegyűlt országgal megtörténhet” – fogalmazott az elnök.

Az amerikai  elnök a nemzetközi rend erejére és a háború megakadályozására vonatkozó példaként emelte ki az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött megállapodást. Kiemelte, hogy Oroszország az Egyesült Államok partnere volt a cél elérésében.

Elmondta, hogy szükség esetén kész a katonai erőt alkalmazni a globális kihívások megoldása érdekében, de leszögezte, hogy a világot nem vezetheti olyan filozófia, amely szerint “a hatalom alakítja a jogot”.

Sürgette, hogy az amerikai kongresszus oldja fel a Kuba elleni embargót.

A világszervezet szónoki emelvényéről elmondott, 43 perces beszédében – többi állam- és kormányfő rendszerint 15 percet kap – Obama most először nem tett említés az izraeli-palesztin konfliktusról.

Putyin  a szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az Iszlám Állam ellen.

Óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés hiánya, mert Bashar Al-Assad szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az Iszlám Állam ellen – ezt mondta hétfőn New Yorkban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki tíz év után először szólalt fel az ENSZ-közgyűlés általános vitájában.

Az orosz elnök egy szélesebb körű nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozását sürgette, amelyben a muszlim országok kulcsszerepet játszanak. Ezt a Hitler elleni egykori összefogáshoz hasonlította. Putyin szerint az úgynevezett demokratikus forradalmak nyugati exportja erőszakhoz, szegénységhez és társadalmi katasztrófához vezetett a Közel-Keleten, a hatalmi vákuumot pedig szélsőségesek töltötték ki.

Anélkül, hogy megnevezte volna az Egyesült Államokat, bírálta “a dominancia egyetlen központját”, amely a hidegháború után jött létre, és amely az ENSZ megkerülésére törekszik. Beszélt arról is, hogy az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt bevezetett nyugati szankciók szerinte ellentétesek az ENSZ alapelveivel.

Az orosz elnök beszéde alatt az ukrán küldöttség elhagyta a tanácstermet. Ukraja ENSZ-nagykövete szerint a karzaton Putyinnal szemben kibontottak egy Ilovajszkból származó ukrán zászlót. A szíriai helyzet is fontos helyen szerepel Vlagyimir Putyin és Barack Obama amerikai elnök keddi találkozóján.

Obama az ENSZ-ben korábban arról beszélt, hogy kész Oroszországgal és Iránnal is együttműködni a szíriai válság megoldása érdekében, de kizárta annak lehetőségét, hogy Assad szerepet kapjon a szíriai “irányított (hatalmi) átmenetben”.

Putyin megsorozta Obamát

Az orosz elnök a New York Timesban írt véleménycikkében aggasztónak nevezte, hogy az Egyesült Államokban közhelyszámba megy a beavatkozás a külföldi országok belső konfliktusaiba. Majd arról értekezett, hogy Amerikát a világon egyre kevésbé tekintik a demokrácia modelljének, és inkább olyan országnak tartják, amely a brutális erőre támaszkodik, és vagy velünk, vagy ellenünk jelszó alatt tákol össze koalíciókat.

Obama a nap folyamán találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel, kettejük megbeszélésén hangsúlyosan szerepelt a Moszkvával szövetséges Assad elnök és rendszerének sorsa is.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑