Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 03. 08.

Putyin feltételhez köti a harcok leállítását

2022. 03. 08.

A konfliktus csakis abban az esetben szűnhet meg, ha Ukrajna abbahagyja a harcokat és teljesíti, amit Oroszország követel, amennyiben ez teljesül a katonai műveletet leállítják – fogalmazott Vlagyimir Putyin Tayyip Erdoğan török elnökkel való tárgyalásán. Putyin azt is megosztotta, minden a terv szerint halad és tartják magukat a menetrendhez.

A Kreml közleményében beszámolt a mai Tayyip Erdoğan török elnök és Vlagyimir Putyin közötti tárgyalásról. A beszélgetés során elhangzott, hogy az orosz elnök szerint

a konfliktus csakis abban az esetben szűnhet meg, ha Ukrajna abbahagyja a harcokat és teljesíti, amit Oroszország követel, amennyiben ez teljesül a katonai műveletet leállítják.

Putyin azt is megosztotta, minden a terv szerint halad és tartják magukat a menetrendhez. Reméli, hogy az ukrán fél konstruktívabb megközelítést alkalmaz majd a tárgyalásokon – olvashatjuk a Kreml-re hivatkozva a The Guardian oldalán

Recep Tayyip Edogan egy órán át beszélt Vlagyimir Putyinnal telefonon

A török elnök felszólította orosz hivatali kollégáját, hogy „azonnal hirdessen ki egy általános tűzszünetet” Ukrajnában – ezt már az ankarai elnöki hivatal közölte vasárnap.

Március 11-e és 13-a között lesz a dél-törökországi Antalyában egy diplomáciai fórum, amelyre hivatalos Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, de Ankara azt reméli, hogy elmegy az eseményre az ukrán külügyminiszter is, és így találkozhatna az egymással háborúban álló két ország diplomáciai vezetője – magyarázta az AFP hírügynökség.

„Egy azonnali tűzszünet lehetővé tenné a politikai megoldás megtalálását és a humanitárius aggályok eloszlatását” – mondta Erdogan Putyinnak, hozzátéve, hogy szerinte azonnal humanitárius folyosókat kell nyitni Ukrajnában. „Nyissunk együtt ablakot a békére! Ankara mindenféle módon kész hozzájárulni a kérdés békés megoldásához” – mondta.

A NATO-tag Törökország is elfogadhatatlannak nevezte, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, de van közös tengeri határa Oroszországgal, és gazdaságilag erősen függ tőle, ezért igyekszik megőrizni kapcsolatait vele, és nem vezetett be szankciókat ellene. De Ankarának Kijevvel is jó kapcsolata van. Erdogan már többször felajánlotta, hogy közvetít a két fél között hónapok óta húzódó súlyos konfliktusuk alatt.

Putyin figyelmeztet: A repüléstilalmi zónát alkalmazók hadviselő féllé válnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton kijelentette, hogy Oroszország hadviselő félként tekintene azokra az országokra, amelyek részt vennének az Ukrajna fölötti repüléstilalmi zóna kialakításában és fenntartásában.
A február 24. óta orosz támadás alatt álló Ukrajna szeretné elérni, hogy a Nyugat létesítsen repüléstilalmi zónát, a NATO azonban – mint Jens Stoltenberg főtitkár pénteken is megerősítette – ezt a kérést egyelőre elutasítja.

Az Aeroflot orosz állami légitársaság alkalmazottaival televíziókamerák előtt beszélgetve Putyin azt mondta: a nyugati országok által Oroszország ellen hozott szankciók is „nagyon közel állnak egy háborús deklarációhoz”.

Putyin kijelentette, hogy a nyugati országok által Oroszország ellen hozott szankciók is “nagyon közel állnak egy háborús deklarációhoz”.

Megismételte azt az álláspontját, hogy Moszkvának meg kell védenie az oroszokat Kelet-Ukrajnában, Ukrajnát meg kell fosztani fegyvereitől és „nácimentessé” kell tenni, továbbá el kell érni azt is, hogy státusza katonailag semleges legyen. “Nem mehetünk el azok mellett a kijelentések mellett, hogy Ukrajna atomhatalom lehet” – hangoztatta.

A Nyugat azt követően foganatosított kemény szankciókat Oroszországgal szemben, hogy Putyin elrendelte az Ukrajna elleni támadást, amelyet a NATO-tagországok – rendszeresen megismételt álláspontjuk szerint – jogtalannak és provokálatlannak tartanak. Az elnök ráadásul a támadás megindításakor azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor az orosz erők Ukrajna számos térségében, köztük Kijevben is támadtak katonai és polgári célpontokat.

Vlagyimir Putyin szombaton arról is beszélt, hogy nem tervezi hadiállapot kihirdetését Oroszországban.
Kijelentette, hogy sorkatonákat nem vontak be az ukrajnai hadműveletekbe, azokat hivatásos katonák hajtják végre. Úgy vélte, nem is lesz szükség sorozásra, mert „minden terv szerint halad”.

Az Ukrajnával az elmúlt napokban megkezdett tárgyalásokról az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva letette javaslatait az asztalra, most az ukrán félen a sor, hogy reagáljon.

MTI, Hirado.hu, The Guardian

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑