Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 09. 06.

Putyin gratulált Assadnak

2017. 09. 06.

Vlagyimir Putyin gratulált Bashar Al-Assad szíriai államfőnek ahhoz, hogy a szíriai hadseregnek – az orosz légierő támogatásával – sikerült áttörnie az Iszlám Állam terrorszervezet védelmi vonalát Deir-Ezzor városnál; az orosz elnök ígéretet tett arra, hogy Moszkva a továbbiakban is támogatni fogja a szíriai hadsereget a terrorizmus elleni harcban – közölte a szíriai elnöki hivatal.

A Ria Novosztyi hírügynökség által szerdára virradóra idézett levél szerint Putyin nagyra értékelte e stratégiai győzelem fontosságát, amely szerinte fontos lépés az ország terrorizmus alóli felszabadítása felé.

Kedden Moszkva és Damaszkusz is hírt adott arról, hogy a szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával délnyugati irányból áttörte az Iszlám Állam terrorentitás védelmi vonalát a terroristák által három éve ostromlott Deir-Ezzor városnál, és egyesült a várost védő kormánykatonákkal. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint a Szuheil Hasszán tábornok vezette szíriai kormányerők, kihasználva az orosz légi- és rakétacsapásokat, gyors támadással átszakították az Iszlám Állam védelmi vonalait, és ezzel megtörték Deir-Ezzor blokádját.

Az Iszlám Állam fokozatos iraki és szíriai területvesztésével sok dzsihadista a város környékére vonult vissza, így a térség az iszlamisták egyik utolsó fellegvára maradt Szíriában.

A Ria Novosztyi ismertetés szerint az azonos nevű tartomány székvárosa, az Eufrátesz partján fekvő Deir-Ezzor, és a tőle két kilométerre lévő katonai repülőtér több mint három éven át volt a terrorszervezet teljes körgyűrűjébe zárva. Néhány hónapja a dzsihadistáknak sikerült elvágniuk a városban lévő katonákat a légi támaszponton szolgálóktól. Az öngyilkos merényletekkel és pokolgéppel megpakolt gépkocsikkal végrehajtott rendszeres robbantások ellenére a deir-ezzóri helyőrség katonái kitartottak, és időről időre ellentámadásokat is indítottak a dzsihadisták ellen. A katonák, illetve a városban rekedt civilek csak légi úton kaptak lőszert és élelmiszert. A városban le tudtak szállni a szomszédos al-Haszakah tartománybeli Qamishli városából érkező helikopterek is, amelyek kimenekítették a sebesülteket, és eljuttatták a városba a létfontosságú árukat, de a légi támaszpontra már nem tudtak eljutni.

A dzsihadisták körgyűrűjének áttörésével megnyílt a szárazföldi összeköttetés a város és a szíriai hadsereg ellenőrzése alatt lévő területek között. A kormányerők szélesítik az Iszlám Állam ostromgyűrűjén vágott rést, és ádáz utcai harcokat vívnak a dzsihadistákkal. A terroristák páncélozott járművekkel érkező öngyilkos merénylőkkel próbálják feltartóztatni az előrenyomuló hadsereget.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑