Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 07. 04.

Putyin gratulált az orosz csapatoknak, hogy felszabadították Luhanszkot

2022. 07. 04.

Vasárnap az ukrán erők kivonultak Liszicsanszkból, ezzel elesett az utolsó nagyváros is Luhanszk megyében, amely még az ukránok irányítása alatt állt.

Vlagyimir Putyin elnök így szívélyesen gratulált Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek a kelet-ukrajnai régió megszállásához, azaz a Kreml szerint „felszabadításához”, írja a Sky News az érzékenyítő cikkét.

Bár a megye így elviekben az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság irányítása alá került, most már Oroszország részéről sem finomkodnak annyira a szavakkal, és egyre egyértelműbben jelzik, hogy a kelet-ukrajnai terület idővel Oroszország része lesz – írta meg a Vadhajtások.

Putyin és Sojgu hétfői találkozóját az orosz állami tévé is közvetítette, az elnök pedig kiemelte: a hadműveletben részt vevő bátor csapatoknak most pihenniük kell.

A többi katonai egységnek viszont folytatnia kell a harcot, beleértve a keleti és a nyugati katonai csoportokat is. Nekik a korábban javasolt terv szerint kell teljesíteniük a feladataikat. Remélem, minden sikerülni fog, ahogyan az Luhanszk megyében történt – idézi Putyin szavait a CNN.

Ukrajna megszállása így közel sem ért véget a terület megszerzésével, az ukrán csapatok pedig azt mondják, készen állnakarra, hogy tovább harcoljanak az orosz hadsereg ellen.

Putyint tájékoztatta a védelmi miniszter a hadművelet előrehaladásáról

Ukrajna mindössze két hét alatt csaknem 5500 katonát vesztett, közülük több mint 2000-en meghaltak – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn, amikor Vlagyimir Putyin elnöknek az ukrán konfliktusról szóló frissített jelentést adott – közölte az Orosz Hírek.

A miniszter rövid időn belül másodszor tett jelentést az orosz elnöknek. Vasárnap megerősítette, hogy az orosz és a szövetséges erők Liszicsanszk városának elfoglalása után teljes mértékben átvették az ellenőrzést azon terület felett, amelyet a Luganszki Népköztársaság kormánya sajátjának vall (korábbi Luhanszki terület). A személyesen átadott jelentés további részleteket közölt a hadművelet eredményéről.

Szoigu szerint az ukrán csapatok az elmúlt két hétben 5469 áldozatot, köztük 2218 halálos áldozatot szenvedtek. A harcok Kijevnek jelentős mennyiségű haditechnikai eszközbe is kerültek, köztük 12 harci repülőgépbe, hat nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerbe, 97 rakéta-tüzérségi eszköz és csaknem 200 harckocsiba és egyéb páncélozott járműbe – számolt be a védelmi miniszter.

AZ UKRÁN CSAPATOK A FEGYVEREK EGY RÉSZÉT, KÖZTÜK CSAKNEM 40 JÁRMŰVET LISZICSANSZKBAN HAGYTAK HÁTRA – MONDTA.

Korábban ukrán tisztségviselők, köztük Volodimir Zelenszkij elnök is arról számoltak be, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek keleten, átlagosan napi 200 áldozatot. Kijev azt állította, hogy tüzérség tekintetében Oroszország és szövetségesei messze túlerőben vannak csapataival szemben, és sürgette a nyugati országokat, hogy gyorsítsák fel az Ukrajnának ígért katonai segélyek eljuttatását.

Zelenszkij üzent: Visszatérünk Liszicsanszkba, taktika az egész

Az ukrán elnök szerint a harctéri taktika alakulása és újabb korszerű fegyverek érkezésének köszönhetően Ukrajna még vissza fogja szerezni Liszicsanszkot – közölte az MTI.

Az államfő a lakossághoz intézett vasárnap éjjeli videoüzenetében kommentálta az ukrán csapatok kivonását a stratégiai jelentűségű Donyec-medencei településről, az üzenetből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

„Óvjuk katonáink és embereink életét. A falakat újjáépítjük, a területeket visszaszerezzük, de mindenekelőtt az embereket kell védenünk. Ha a hadsereg vezetése kivonja a katonákat a front egy bizonyos pontjáról, ahol az ellenségnek jelentősen nagyobb a tűzereje a miénknél, ami különösen igaz Liszicsanszkra, az csak egyet jelent:

visszatérünk a taktikánknak és az egyre több korszerű fegyverünknek köszönhetően” – hangoztatta Zelenszkij.

Az elnök ismételten leszögezte, hogy Ukrajna nem adja fel egyetlen területét sem. Kiemelte, hogy az ukrán hadsereg fokozatosan halad előre Harkiv és Herszon megyékben, valamint a tengeren. Példaként említette a Kígyó-szigetet, amelyet az ukrán erők a napokban foglaltak vissza az oroszoktól. „A Kígyó-sziget egy jó példa. Eljön a nap, amikor ugyanezt mondjuk majd a Donyec-medencéről is” – fogalmazott Zelenszkij.

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑