Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2022. 02. 15.

Putyin: Moszkva kész a bizalomerősítésről tárgyalni Washingtonnal és a NATO-val

2022. 02. 15.

Oroszország kész a bizalomerősítésről tárgyalni az Egyesült Államokkal és a NATO-val -jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök, miután kedden Moszkvában több mint három órán át tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral.

Emlékeztetett rá, hogy a “politikai felhangok” nélkül megépített Északi Áramlat-2 gázvezeték már december óta készen áll a működésre, és szorgalmazta, hogy helyezzék üzembe Európa energiabiztonsága értelmében.

Megerősítette, hogy gazdasági célszerűség esetén Oroszország kész Ukrajnán keresztül is folytatni a gázszállítást 2024, vagyis a kétoldalú hosszú távú szerződés lejárta után is.

Lavrov: az orosz csapatok visszavonása nem a nyugati “hisztériára” adott válasz

Az ukrán határ közelében gyakorlatozó orosz csapatok egy részének tervszerű kivonása nem a nyugati “hisztériára” adott válasz – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában.

“Mi ezt (a részleges csapatvisszavonást) attól függetlenül hajtjuk végre, hogy mások mit gondolnak, hogy ki hogyan hisztériázik, és ki hogyan kezd valódi – nem félek ettől a szótól – információs terrorizmusba.

A karaván halad” – mondta Lavrov azokra a kijelentésekre hivatkozva, amelyek szerint Oroszország Ukrajna inváziójára készül.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Telegram-bejegyzésben sürgette, hogy a brit vezetés kérjen bocsánatot a brit alattvalóktól és a világ közvéleményétől a hivatalos tisztségviselői által az állítólagos készülő orosz támadásról hangoztatott “hazugságokért”.

Kreml: példátlan propagandakampány az állítólagos orosz támadás dátumának bejelentése

Az európai feszültség fokozását célzó példátlan propagandakampány részének nevezte kedden a Kreml szóvivője, hogy Joe Biden amerikai elnök január 16-át nevezte meg az Ukrajna elleni állítólagos orosz támadás időpontjaként.

“Valóban, ez (Biden bejelentése) az egész világot lázba hozta. Ez nem más, mint teljesen példátlan információs kampány az európai feszültségek provokálására és szítására” – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, az amerikai államfő nyilatkozatát újságíróknak kommentálva.

Peszkov megerősítette, hogy megkezdődött az orosz területen, az ukrán határ közelében megtartott orosz hadgyakorlaton részt vevő orosz erők tervszerű visszavonása. Nem zárta ki, hogy Ukrajna újabb kísérletet tesz a Donyec-medencei válság erővel történő megoldására.

A szakadár köztársaságok elismerését javasolta Putyinnak az orosz alsóház

Határozatban javasolta az orosz parlament alsóháza kedden Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy ismerje el a két délkelet-ukrajnai szakadár “népköztársaságot”.

A kommunista frakció indítványára elfogadott határozatot 351 szavazattal fogadták el, 16 ellenében. Egy másik, a kormányzó Egységes Oroszország párt által benyújtott indítványt, amely szerint a határozat szövegét előzetesen konzultációra kellene elküldeni a külügyminisztériumba, a ház elvetette.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal közölte, hogy egyelőre semmilyen hivatalos döntés nem született a két szakadár köztársaság Oroszország általi elismeréséről.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑