Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2019. 05. 07.

Qaradawi a srí lankai robbantásos merényletek elkövetőinek szellemi vezetője

2019. 05. 07.

A Londonban működő Al-Arab híroldal nyilvánosságra hozott egy képet, melyen a Muszlim Testvériség vezetője Yusef Al-Qaradawi látható Zahran Hashim társaságában, aki a Srí Lankán végrehajtott robbantásos merényletek kitervelője. Qaradawi sejk arról híres, hogy a nyilatkozataiban és beszédeiben megnyilvánuló szélsőséges ideológia miatt számos szélsőséges iszlamista szervezet lelki vezetőjének tartja.

Qaradawi neve nem először jelenik meg hasonló eseményekkel kapcsolatban, hiszen a Muszlim Testvériség ideológiája rendszeresen megjelenik a szélsőséges hitszónokok gyűlöletbeszédeiben. E szellemiség követői pedig gyakran az ő ideológiájuk nevében követ el támadásokat, vagy folytat ún. ,,dzsihádot,, egy aktuális kormány, vagy egyes felekezeti kisebbségek ellen.

A nyilvánosságra hozott kép dátumát és helyszínét azonban nem ismertették, de valószínűleg akkor készülhetett amikor Zahran Hashim Katarba látogatott, ugyanis Qaradawi sejk irodája a katari fővárosban, Dohában található. Katart pedig már sok bírálat érte a miatt, hogy menedéket nyújt a különböző szélsőséges csoportoknak. Különböző arab államok is bírálták már a katari vezetőket azért, mert pénzzel és menedékkel támogatnak különböző szélsőséges csoportokat. De a terrorizmus támogatása miatt már Nagy Britanniától és az Egyesült Államoktól is kaptak bírálatot.

A Qaradawi által vezetett Muszlim Testvériség is kap rendszeres anyagi és politikai támogatást Katartól. Yusef Al-Qaradawi sejk se véletlenül él Katarban. Egyiptomban született és tanult, majd ott lett tagja a Muszlim Testvériségnek, mely betiltott szervezetnek számít az országban. Katarból azonban rendszeresen sugározzák a ,,Sharia Wa Al-Hayat,, című műsorát, melyben az iszlám jogrend szellemében ad tanácsokat különböző témákkal kapcsolatban. Programjának egyes részeit azonban a terrorizmus támogatásának tekintették, ezért korábban számos európai ország megtagadta tőle a beutazási vízumot és fekete listára tették.

A műsoraiban tett kijelentései miatt azonban több szélsőséges csoport is példaképének és szellemi vezetőjének ismerte el Qaradawit. Ilyen például a Hamasz, de ilyen a srí lankai merényleteket megszervező Jamaat Al-Tawhid is. Ezen kívül azonban hatással volt a Szíriában működő különböző terrorista csoportokra is.

Ennek ellenére azonban felmerül a kérdés, hogy a srí lankai mészárlást végrehajtó terroristák honnan jutottak akkora anyagi forráshoz, mely lehetővé tette számukra egy olyan nagyságú támadás végrehajtását, melyre korábban az Al-Kaida és az Iszlám Állam volt képes. Ráadásul a cselekményt úgy követték el, hogy az Indiai és a marokkói hírszerzés folyamatosan gyűjtötte az információkat erről a szervezetről.

Orientalista.hu – Al-Isfahani ( Alarab.co.uk)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑