Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2017. 11. 28.

Rabszolgáknak adják el a menekülteket Líbiában – összeül az ENSZ BT

2017. 11. 28.

Franciaország felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy szerdán tartson ülést a líbiai emberkereskedelemről, valamint arról, hogy Líbiában afrikai menekülteket adnak el rabszolgának.

Az ülés célja, hogy tájékozódjanak az ügyben, illetve, hogy ismertessék a tanács egységes elutasító álláspontját a méltatlan gyakorlattal kapcsolatban – jelentette ki hétfőn Francois Delattre Franciaország ENSZ-nagykövete. Hozzátette, nem elég csak nemet mondani erre az elfogadhatatlan helyzetre, de rövid és hosszú távon megoldást kell találni ennek az elnyomásnak felszámolására.

A kérdést megvitatják majd az Európai Unió és az Afrikai Unió kétnapos csúcstalálkozóján szerdán és csütörtökön, amelyet az  elefántcsontparti Abidjanban tartanak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) már áprilisban beszámolt arról, hogy menekültek százait adták el rabszolgának a nyugat-afrikai Nigerben és az észak-afrikai Líbiában.

A CNN amerikai hírtelevízió nemrégiben rejtett kamerás felvételeket mutatott be arról, hogy néhány száz dollárért nigériai migránsokat adtak el rabszolgának az észak-afrikai ország fővárosa, Tripoli külterületén.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása és Kadhafi meggyilkolása után káoszba süllyedt, rivális fegyveres szervezetek, hadurak és terroristák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni, s emiatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei. A legtöbb Líbiába érkező menekült Fekete-Afrikából igyekszik eljutni Európába.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑