Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 04. 09.

Rakétákat lőttek Szíriából a megszállt Golánra, Izrael válaszolt

2023. 04. 09.

Az egyik rakéta az Izrael által annektált Golán-fennsíkon csapódott be – áll az izraeli hadsereg szűkszavú közleményében, amely nem tért ki a részletekre.

Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalta el a Golán-fennsíkot, és 1981-ben annektálta a mintegy 1200 négyzetkilométeres területet, fennhatóságát a nemzetközi közösség nagy része nem ismerte el.  A stratégiai fontosságú terület Libanonnal is határos, ahonnan a napokban szintén lőttek ki rakétákat Izraelre.

Izrael az elmúlt időszakban fokozta a Szíria elleni légitámadásokat, elsősorban Irán-barát csoportok állásait célozva.
Csütörtökön mintegy harminc rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre, egy ember megsebesült, és anyagi károk keletkeztek. Az izraeli hadsereg a “palesztinokat” gyanúsítja a támadással, és válaszcsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben és Libanon déli részében.

Az erőszak azt követően újult ki, hogy az izraeli erők a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben szerdán, a ramadán idején razziát tartottak, amelyet számos bírálat ért.

Péntek este Tel-Avivban egy palesztin harcos gépkocsival járókelők közé hajtott, egy olasz férfi meghalt, heten megsebesültek. Pénteken előzőleg két izraeli-brit állampolgárságú nővér halt meg egy ciszjordániai támadásban.

Izrael rakétákkal lőtt célpontokat Szíriában az előző napi rakétatámadásokra válaszul

Izraeli repülőgépek vasárnap szíriai katonai célpontokra csaptak le, válaszul arra, hogy éjjel izraeli ellenőrzés alatt álló területek ellen éjjel indítottak rakétákat – közölte az izraeli hadsereg.

A szíriai állami média robbanásokról számolt be a főváros, Damaszkusz környékén is.

Izrael megerősítette, hogy erői szíriai területeket támadtak, miután az éjszaka folyamán hat rakétát lőttek ki a megszállt Golán-fennsík felé.

Közleménye szerint a hadsereg “a szíriai államot tartja felelősnek minden olyan tevékenységért, amely a területén zajlik”, és Izrael “nem tűr el semmilyen kísérletet szuverenitásának megsértésére”.

A válaszlépés során először tüzérségi és dróntámadást intéztek oda, ahonnan az éjszakai szíriai rakétákat indították, majd légicsapásokat hajtottak végre katonai radarrendszerek és tüzérségi állások ellen – derül ki a közleményből, amely szerint sebesülés nem történt, a csapások anyagi károkat okoztak.

A késő este indított hat rakétából három jutott el az izraeli ellenőrzés alatt álló Golán-fennsíkig, közülük kettő nyílt terepre zuhant, a harmadikat pedig a légvédelmi rendszer megsemmisítette – emelte ki a hadsereg.

A libanoni székhelyű al-Majadín tévétársaság azt közölte, hogy a rakétákat az Irán által támogatott Iszlám Dzsihád palesztin mozgalom fegyveres szárnya indította.

MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑