Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 02. 24.

Rakétákkal bosszúlták meg a nabluszi izraeli agressziót

2023. 02. 24.

Csütörtök hajnalban rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, miután 11 palesztin meghalt és több mint 100 megsebesült, amikor izraeli erők szerdán megrohamozták a fegyveres palesztinok erőközpontjának számító Nablusz városát a megszállt Ciszjordániában.

Palesztinok hat rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael déli része felé – közölte az izraeli hadsereg csütörtökön. A légvédelem öt rakétát fogott el, melyek Askelon és Szderót városa felé tartottak. Egy rakéta a nyílt mezőn ért földet. Izraeli repülőgépek ezután Gáza északi és középső részén több célpontra mértek csapást, áldozatokról és sérültekről nem érkezett hír.

Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász szervezet katonai létesítményeinek hajnali bombázásával felelt az éjszakai rakétára – jelentette a helyi média csütörtökön.

A hadsereg szóvivőinek közlése szerint a bombázás néhány órával azután történt, hogy a palesztinok hat rakétát lőttek ki Dél-Izraelre, nyilvánvalóan bosszúból, amiért egy nappal korábban az izraeli csapatok véres razziát hajtottak végre Nábluszban.

Az izraeli hadsereg válaszul a Hamászhoz tartozó gázai fegyverkészítő műhelyeket és egy katonai komplexumnál haditengerészeti fegyverraktárakat bombázott. “A komplexum egy mecset, egy orvosi rendelő, egy iskola, egy szálloda és egy rendőrőrs közelében található. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász a polgári lakosság közvetlen közelében helyezi el hadieszközeit” – hangsúlyozta az izraeli katonai szóvivő.

Nabluszban az izraeli hadsereg szokatlan módon fényes nappal hajtott végre rajtaütésszerű letartóztatási akciót szerdán, amely a palesztinok fegyveres ellenállása miatt az elmúlt év egyik legvéresebb tűzpárbajába torkollott, és növelte a további vérontások kialakulásának valószínűségét.

A nabluszi összecsapást követően készültségbe helyezték az izraeli hadsereget, a gázai Hamasz bejelentette, hogy kezd “elfogyni a türelme”, az Iszlám Dzsihád szervezet pedig bosszút és megtorlást esküdött.

Az egészségügyi hatóságok szerint a 11 palesztin halott között van egy 72 éves és egy 61 éves férfi, valamint egy 16 éves fiú is.
A négyórás fegyveres akció nyomán jelentős károk keletkeztek a több évszázados nabluszi piactéren is.

Több hírügynökség is kiemelte azt a jelenetet, amikor egy túlterhelt mentőorvos éppen halottnak nyilvánította az egyik lelőtt palesztin férfit, majd ezután döbbent rá, hogy a holttest az édesapjáé.

Egy másik helyszínen egy amatőr videófelvételen két, láthatóan fegyvertelen palesztin férfit lőnek le, amint egy utcán futva menekülnek.

Izrael az elmúlt időszakban egyre több és egyre intenzívebb rajtaütésszerű letartóztatási akciót hajtott végre Ciszjordániában körözött palesztin fegyveresekkel szemben, miután azok tavaly tavasszal több halálos támadást is végrehajtottak Izraelben.

Az izraeli tisztségviselők “fűnyíróelvről” beszélnek a letartóztatási hullámmal kapcsolatban, és ezekre azért van szükség szerintük, mert szeretnék elkerülni, hogy a mostani nehéz helyzet ne forduljon még válságosabbra.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint azért léptek be a Ciszjordánia kereskedelmi központjának számító Nablusz városába, hogy letartóztassanak három palesztint, akik a gyanú szerint korábban fegyveres támadásokban vettek részt. Az első számú gyanúsítottat egy izraeli katona tavaly őszi meggyilkolása miatt körözték.

Az izraeli hadsereg általában éjszaka hajtja végre ezeket a rajtaütésszerű letartóztatásokat, mert a lehetséges polgári áldozatok számát igyekeznek minimalizálni.

Ám az izraeli katonáknak ezúttal gyorsan kellett cselekedniük, mert az izraeli hírszerzés egy friss információ alapján a három körözött palesztin férfi nyomára akadt egy lakóépületben lévő búvóhelyen – magyarázta Richard Hecht alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője.

Hecht szerint az izraeli erők körülvették az épületet, és megadásra szólították fel a férfiakat, de azok ehelyett tüzet nyitottak a katonákra. Az egyik palesztin fegyveres éppen megpróbált elmenekülni az épületből, amikor agyonlőtték.

Ezt követően az izraeli hadsereg rakétákat lőtt ki a házra, amely összeomlott, és megölte a másik két palesztint.
Az akció után New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár annak az aggodalmának adott hangot, hogy a “palesztin megszállt területeken kialakult helyzet évek óta most a leginkább robbanásveszélyes”.

Az Európai Bizottság közleményében mindkét felet arra szólította fel, hogy nyissanak utat, amely a feszültségek csökkentéséhez és a nyugalomhoz való visszatéréshez vezethet.

Franciaország “minden érintett felet arra szólított fel, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, amely tovább fokozhatja az erőszakhullámot”, az Egyesült Államok kormánya pedig közleményben jelezte: “mélységesen aggódik” a ciszjordániai erőszak mértékének növekedése miatt.

Az Arab Liga elítélte a “rettenetes bűncselekményt”, míg a jordániai diplomácia nyugalomra szólított fel, hozzátéve, hogy “intenzíven dolgozunk minden érintett féllel ennek elérésén”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑