Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2016. 10. 27.

Rákos gyermekek Aleppoban élelem és gyógyszer nélkül

2016. 10. 27.

Sem életmentő gyógyszerek, sem megfelelő felszerelés, sem esély a túlélésre – így jellemezte a helyzetet Murad Gazdiev, az RT munkatársa a helyzetet az egyik Aleppoban található kórház meglátogatásakor, ahol rákbeteg gyermekeket kezelnek, köztük sok olyat, aki gyógyítható lenne, azonban az EU és az USA szankciói miatt halálra van ítélve.

A Cancer Care Syria egy kisméretű szervezet, mely elkötelezte magát a Szíriában található rákos fiatalok kezelésére, azonban  azóta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok erős szankciókat helyeztek érvénybe a szír elnök, Bashar al-Assad ellen, az itt kezelteknek gyakorlatilag semmi reménye nincs a felépülésre. A szankciók ugyanis nagyon mélyen aláásták a közel-keleti ország gazdaságát, s így rendkívül károsan érintették az egészségügyi szektort is.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy miután a város egyetlen rákkórháza a “lázadók” kezére került, akik megsemmisítették azt, a Cancer Care Syria-n kívül egész Aleppoban sehol sem tudják ellátni a rákosokat.

A központ egyébként nagyrészt olyan gyermekekkel foglalkozik, akiket a Nyugaton renkívül egyszerűen és meg tudnának gyógyítani. A három éves Waffa például a szemrák egy olyan fajtájában szenvedett, melyet könnyedén meg lehetett volna gyógyítani, azonban a szankciók miatt az ehhez szükséges gyógyszerek elérhetetlenek lettek Szíriában, így végül, hogy az életét megmentsék, a szemét amputálták. A szerencsétlen kislánynak egy évig kellett üres szemüreggel élnie az életét, míg végül a központ munkatársai összegyűjtöttek annyi pénzt, hogy kaphasson egy műszemet.

A lány anyja azt mondta az RT-nek, hogy az új szem visszahozta a gyermek reményét, hogy újra normális életet élhet. “Azt mondta, ‘nézz rám, megvan a másik szemem is! Mostmár senki sem fog furcsán nézni rám’.” – idézte kislányát az asszony.

waffaŐ Waffa, immár két szemmel (Fotó: RT)

Murad Gazdiev a 3 éves Omart is meginterjúvolta, aki teljesen tisztában van azzal, hogy milyen veszélyes lehet a rák – azonban ő nem fogja feladni. “Harcolni fogok a rákkal, (…) mert én erős vagyok.” – nyilatkozta.

omarOmar harcolni fog a rákkal, s le is győzi azt (Fotó: RT)

A 10 éves Kamar nem is tudta, hogy rákja van – azt mondták neki, hogy csak egy kicsit beteg. A kislány azért érkezett a központba, hogy segítsen a többieknek, de közben rajta is igyekszenek segíteni. “Szeretek segíteni nekik [a gyerekeknek – a szerk.]. Nagyon sok barátom van itt. Szeretem őket – és ők is engem.” – magyarázta az RT-nek.

kamarKamar nem is tudja, hogy rákja van (Fotó: RT)

“Majdnem minden gyermek, aki meghalt, az európai szankciók miatt halt meg. Kértük az Uniót, és a különböző humanitárius szerveket, hogy oldják fel ezeket, és engedjék be a rákgyógyszereket az országba, mert a gyermekek szenvednek.” – mesélte Mizzna al-Ulabi, a Cancer Care Syria vezetője.

A csoport segít a rájuk bízott gyerekeken, ahogy tud: pénzt gyűjt számukra, kezeli őket, ahogy tudja, sőt, gyógyszercsempészettel is foglalkozik – mely során a szomszédos Libanonból szerez be az országban elérhetetlen gyógyszereket, hogy aztán a gyermekeket kezelje velük.

“Mikor a háború elkezdődött, pont akkor volt tervbe véve, hogy nyitunk egy rákbeteg gyermekekre specializálódott kórházat – de jelenleg erre nincs pénzünk. Nincs annyi pénzünk sem, hogy a havi 6000 dollárnyi pénzt kifizessük, ennyibe kerül ugyanis egy gyermek ellátása.” – mondta al-Ulabi.

Azonban, még ha meg is lenne a szükséges gyógyszer, a rákos gyermekek szülei azért is aggódnak, hogy lányaik és fiaik nem fognak annyi ételhez jutni, amennyi kéne a felépülésükhöz.

“A gyermekeknek kielégítő mennyiségű élelemre van szükségük, különben nem fogják túlélni a betegséget. Ez egy olyan dolog, melyről minden anya gondolkozik – hogy elegendő ételt tudjon adni gyerekeinek.” – nyilatkozta az egyik anya.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑