Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2019. 07. 11.

Rendszeresen vegzálják a szír boltosokat Törökországban

2019. 07. 11.

Egyre több támadás éri a szíriai menekültek által fenntartott üzleteket Törökország-szerte. Isztambulban június végén rasszista rigmusokat éneklő törökök rohantak meg több arab feliratú boltot. Kövekkel dobták be a kirakatokat, letépték a biztonsági kamerákat és szétzúzták a cégéreket.

A kiérkező rendőrök csak vízágyúkkal és könnygázzal tudták feloszlatni őket. Bár ilyen súlyos támadás csak ritkán éri a szír közösséget, a kisebb atrocitások szinte mindennaposak.

– Amint meglátták az arab feliratokat, dobálni kezdték az ajtót és a kirakatot. Csak azután távoztak, miután a szomszédunk odafutott hozzájuk és azt kiabálta, hogy ők jó szíriaiak, őket ne bántsátok – mesélte egy hentes.

Több menedékkérőt életveszélyesen meg is fenyegettek, ezért inkább bezárta üzletét. Az egyik ruhaboltos azonban nem tudta hová vinni a portékáját.

– Azt mondták, hogy megölnek minket. A kis lakásunkban nem fér el az árunk, pedig az még az életünknél is fontosabb – panaszkodott.

A 8 éve tartó polgárháború miatt 3 és félmillió szíriai menekült Törökországba, közülük legalább félmillióan Isztambulban élnek. A török gazdaság az utóbbi években rosszabbul teljesít és a munkanélküliség is megugrott, amit sokan a menekültek számlájára írnak, ráadásul a szírek a legfőbb ellenségnek tartott kurdokkal is jó viszonyt ápolnak.

Az új isztambuli polgármester is a bevándorlók kitoloncolásával kampányolt.

– Mindent megteszünk, hogy a szíriaiak békében hazaköltözhessenek, itt ugyanis nincsenek biztonságban. Nem szeretnénk utcai harcokat – mondta Ekrem Imamoglu.

Idén eddig 80 ezer szíriai térhetett haza, a közösségi médiában azonban ennél sokkal többen kezdték el használni a ,,Tűnjetek innen szíriaiak” hashtaget, ami rendkívül aggasztó.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑