Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 01. 24.

Részletes jelentés a Deir Ezzorban vívott csatáról

2016. 01. 24.

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet offenzívájának bizonyult a legvéresebbnek ezen a héten Deir Ezzor tartományban, amikor az említett terrorista szervezet rengeteg harcosát áldozta fel apró előrehaladásért a tartományi főváros és a katonai repülőtere közelében. – közölte almasdarnews.com

deir azzor katonák

A Köztársasági Gárda katonái

Az ISIS horda egy masszív támadással kezdte a napot a Deir Ezzor Katonai Repülőtér és Dzsafra falu ellen a Szíriai Arab Hadsereg keleti védelmi állásait támadva mindkét említett helyszínen.

Azonban az ISIS terroristák képtelenek voltak bármilyen előrenyomulásra ezen az arcvonalon, ehelyett 20 fegyveresüket vesztették el a meghiúsult beszivárgási kísérletük során a Deir Ezzor Katonai Repülőtérnél.

A katonai repülőtérnél kudarcot vallott rohamukat követően az ISIS fegyveresei megújították a 137. Gépesített Dandár parancsnokság bázisa elleni támadásokat; azonban a Szíriai Arab Hadsereg támaszpontot védő katonái gyorsan visszaverték őket.

A Szíriai Arab Hadsereg 17. Tartalék Hadosztályának 137. Dandára a saját ellentámadásával válaszolt a stratégiai fekvésű Tal Krum hegycsúcs közelében, elfoglalva és biztosítva ezt a helyszínt az ISIS terroristák elleni rövid lefolyású harcban.

Nem sokkal Tal Krum elfoglalása után, a Szíriai Arab Hadsereg 137. Dandár alegységei a Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandárának támogatásával nagy mértékben előretört Al-Baghilijah körzetében, előrenyomulva északra, egészen a Szaikka-táborig.

Balszerencsére az előrehaladás nem bizonyult tartósnak, mert az ISIS fegyveresek észak felől jövő ellentámadása miatt, ha a Szíriai Fegyveres Erők nem vonulnak vissza Al-Baghilijah déli szektorába, akkor a terrorista csoport elvághatta volna az előretörő katonákat a létfontosságú ellátási vonaluktól.

A Szíriai Fegyveres Erők visszavonulása miatt az ISIS terrorszervezet kihasználta a helyzetet és megszállta a rádió adótorony körüli területet és nyugati irányban az Al-Fura Hotelig nyomult, amely Deir Ezzor város nyugati bejáratánál helyezkedik el.

Az ISIS terroristáknak a város nyugati határig történt előrenyomulásán kívül, a megszállók azt állítják, hogy teljesen ellenőrzésük alá került az Al-Hurajf domb Deir Ezzortól nyugatra.

Eközben északra Al-Baghilijah körzetétől a Szíriai Arab Hadsereg 104. Dandára és a Nemzetvédelmi Erők sikeresen benyomultak az Ajjashban lévő raktárbázis területére, ahol a harcok még zajlanak.

A Szíriai Arab Hadsereg ellencsapást mért az ISIS terrorszervezetre Deir Ezzorban; Tal Baruk felszabadult, a repülőtér védelme biztosított

deir ezzor

Deir Ezzor térképe

Az “Iraki és a Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet masszív offenzívájának hatodik napja nem hozta ugyanazt az eredményt az említett terrorista szervezetnek, mint a korábbi támadásaik, ez nagyban köszönhető az Orosz Légierő folyamatos bombázásainak a hatalmas Eufrátesz folyó körül, amely elválasztja a tartományi fővárost.

A tények szerint, első alkalommal az elmúlt hét szombat óta az ISIS terrorszervezet nem volt képes előrehaladni egyik arcvonalon sem a tartományi főváros közelében; ez a drasztikus változás akkor történt, amikor Al-Baghilijah körzetében lecsillapodtak a tűzharcok, Deir Ezzortól északnyugatra.

Az ISIS arra sem volt képes, hogy elfoglalja a Deir Ezzor Katonai Repülőteret, ezt a Szíriai Arab Hadsereg katonái kihasználták a terrorista szervezet elleni harcban a 137. Gépesített Dandár parancsokság bázisának védelmében, a nemzetközi főútvonal közelében.

Csütörtök délutánra a Szíriai Arab Hadsereg 17. Tartalék Hadosztály, 137. Gépesített Dandára, szoros együttműködésben a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) megindították a saját ellentámadásukat a stratégiai fekvésű Tal Krum magaslatról kiindulva, megrohamozva az ISIS védelmi állásait a Tal Baruknál, amely nyugatra van a 137. Dandár parancsnokság bázisától.

Kemény harcot követően, amely majdnem két órahosszát tartott a Szíriai Arab Fegyveres Erők képesek voltak teljesen ellenőrzésük alá vonni Tal Barukot, visszavonulásra kényszerítve az ISIS terroristákat a magaslatról.

A Szíriai Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandárában szolgáló egyik forrás szerint a Szíriai Fegyveres Erők 11 katonája halt hősi halált a csütörtöki harcokban. A forrás nem tudta pontosan megadni a likvidált ISIS fegyveresek számát.

Megjegyzés: A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők tartják a Deir Ezzor városa körüli legfontosabb magaslatokat és katonai létesítményeket, ezek közül is kiemelve a katonai repülőteret, amely a tartományi főváros megtartásának is a záloga. A hadsereg taktikája az, hogy megtartsa az Ajjash raktárbázist és Al-Baghilijah körzetét, amelyek lehetővé teszik, hogy ne a város területére szűküljön a védelmi harc, hanem a város körüli úthálózatra, magaslatokra és ellenőrző pontokra. A következő fontosabb lépések az ISIS által megszállt észanyugati objektumok a rádió adótorony, Ajjash falu visszafoglalása. A későbbiekben sort kell keríteni a Szakkr-sziget és Dzsabal Thardeh megtisztítására. Az Al-Rawad-kerületet, és Al-Baghilijah körzetét sikerült visszafoglalni. Az Ajjash raktárbázis területén még harc dúl.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑