Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 02. 21.

Rijád légvédelmi rakétákkal szerelné fel a szíriai ellenzéket

2016. 02. 21.

Légvédelmi rakétákkal kellene felszerelni Bassar al-Assad szíriai elnök „mérsékelt ellenzékét”, hogy csapataik kiiktathassák a kormányhadsereg repülőgépeit és helikoptereit – mondta a szaúd-arábiai külügyminiszter a Spiegelnek.

Adel al-Dzsubeir a német hírmagazin szombati – digitális formátumban péntek este megjelent – számában közölt interjúban kiemelte, hogy szerinte  a „mérsékelt ellenzék” felfegyverzése föld-levegő rakétákkal megváltoztatná az erőviszonyokat a szíriai polgárháborúban, de nagyon kellene vigyázni, hogy a rakéták ne kerüljenek az Iszlám Állam terrorszervezethez (ez eddig nem nagyon sikerült).

Hozzátette, hogy az ügyben az ISIS megsemmisítésére szerveződött koalíciónak kell döntenie.

Elmondta, hogy szerinte túlzás a harmadik világháború veszélyéről beszélni a szíriai válság miatt. Hazája és Oroszország viszonyáról pedig azt mondta, hogy a szíriai helyzet rendezése körüli nézeteltérésen kívül a kapcsolatok nagyon jók, és Szaúd-Arábia azok elmélyítésére törekszik.

Nagyjából 20 millió orosz állampolgár gyakorolja a muzulmán vallást, mindkét ország küzd a terrorizmus és a szélsőségek ellen, és mindkét ország “stabil energiapiacokban érdekelt” – mondta.

A Szíria körüli nézeteltérés pedig “inkább taktikai, és nem stratégiai jellegű”, hiszen mindkét ország egységes, stabil Szíriát szeretne, amelyben mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik – jelentette ki Adel al-Dzsubeir. Hogy ezt hogyan képzeli el, mikor a saját országában is dúl a diszkrimináció, és a vallási kisebbségek masszív elnyomással néznek szemben, az egy jó kérdés…

Arról, hogy szokás kapcsolatba hozni az ISIS ideológiáját és a Szaúd-Arábiában domináló vahabizmust – az iszlám szunnita ágának egy rendkívül szélsőséges irányzatát – elmondta, hogy ez “leegyszerűsítés, amelynek semmi értelme”, mert az Iszlám Állam “nagyjából annyira muzulmán, amennyire keresztény a Ku-Klux-Klan” amerikai fajüldöző szervezet, és az ISIS tagjai nem vallásos emberek, hanem “bűnözők és pszichopaták”.

Arról persze említést nem tett, hogy azokkal, akiket az uralkodóház ellenségeinek tekintenek, hasonlóan bánnak el, mint az Iszlám Állam a saját ellenségeivel – előszeretettel feszítik például keresztre a keresztényeket, de a lefejezés sem ritka.

A szaúdi diplomácia vezetője megerősítette, hogy országa kész különleges szárazföldi alakulatokat bevetni Szíriában, amennyiben az ISIS elleni koalíció döntést hoz a szárazföldi intervencióról. Megerősítette azt is, hogy Rijád szerint Assadnak nincs jövője Szíriában.

Szaúd-Arábia térségbeli riválisáról, Iránról azt mondta, hogy Rijád a lehető legjobb kapcsolatok kiépítésére törekszik Teheránnal, ehhez azonban az iráni félnek fel kell hagynia Szaúd-Arábia 35 éve zajló folyamatos támadásával. Arra a kérdésre, hogy mit tehetne Szaúd-Arábia a megbéküléshez vezető folyamat beindításához, azt mondta, hogy “nincs mit beindítani, az irániak egyszerűen hagyjanak békén minket.” Persze, a perzsa ország hibáztatása közben arról mélységesen hallgatott, hogy a két ország közötti jelenlegi diplomáciai válságot ők idézték elő, mikor mondvacsinált vádakkal letartóztatták majd kivégezték Nimr al-Nimr sejket, a szaúdi síita közösség egyik legfontosabb vallási vezetőjét.

Adel al-Dzsubeir hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arába nem tör regionális vezető szerepre, hanem csak stabilitást és biztonságot szeretne, hogy saját fejlődésére összpontosíthasson, de vannak problémák a térségben, amelyeket senki nem tudott megoldani, a nemzetközi közösség pedig a helyi államoktól várja a megoldást.

Szerinte Rijád ebben a helyzetben kénytelen volt “vállalni a kihívást”, amire ellentmondásos reakciót adott a nemzetközi közösség.

“Akarjátok, hogy vezetők legyünk, vagy csak mellékszerepet szántok nekünk? A kettőt egyszerre nem lehet. Ha azt akarjátok, hogy vezessünk, akkor ne bíráljatok, ha pedig azt akarjátok, hogy mellékszereplők legyünk, mondjátok meg, hogy ki legyen a vezető” – mondta a szaúd-arábiai külügyminiszter.

Orientalista.hu – Crusader (MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑