Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 10. 04.

Rijádba látogatott az izraeli távközlési miniszter

2023. 10. 04.

A Szaúd-Arábia és Izrael között kibontakozó kapcsolatokat méltatta szerdán Rijádban az izraeli távközlési miniszter.

Slomó Karai az ENSZ égisze alatt működő Egyetemes Postaegyesült (UPU) rijádi konferenciáján elmondott beszédében üdvözölte a szaúdi vezetés és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a két ország közeledése érdekében tett fáradozásait.

Karai a második izraeli miniszter, aki mostanában a királyságba látogat: szeptember 26-án Hájim Kac idegenforgalmi miniszter az ENSZ egy másik szervezete által rendezett ülésen vett részt Rijádban.

Kac volt az első izraeli miniszter, aki nyilvános látogatást tett Szaúd-Arábiában.

Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Később Marokkó és Szudán is csatlakozott a megállapodásokhoz.

Bár Rijád mind ez idáig nem ismerte el Izraelt, a szaúdi vezetés pedig többször hangoztatta, erre nem is lesz hajlandó a palesztin kérdés rendezéséig, Karai kiemelte: az egyezmények “nagy jelentőségű változásoknak ágyaztak meg”.

Szeptember végén Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös megerősítette a két állam között folyó megbeszélésekkel kapcsolatos híreket és azt mondta, hogy hazája és Izrael “napról napra közelebb kerül a kapcsolatok normalizálásához”.

A tárcavezető ellátogatott a rijádi könyvfesztiválra is, ahol a többi között egy 500 éves Tóra-tekercset is kiállítottak. A látogatásról készült, az izraeli idegenforgalmi tárca által közzétett videón az látható, amint Karai kipával a fején felolvas a Tórának a héten zajló sátoros ünnephez, a szukkothoz kapcsolódó részéből.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑