Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2022. 08. 28.

Rivális frakciók lőtték egymást a líbiai fővárosban

2022. 08. 28.

A líbiai fővárosban, Tripoliban szombatra virradó éjszaka kitört fegyveres harcokban már 23 ember maghalt és 140-en megsérültek a vasárnap kora reggel ismertetett adatok szerint.

A rivális frakciók közti, könnyű- és nehézfegyverekkel vívott összecsapások, amelyek előrevetítik egy újabb polgárháború rémét, Tripoli belvárosában kezdődtek, a líbiai kormány irányítása körüli politikai patthelyzet közepette, amely miatt az elmúlt hetekben egyre több fegyveres csoport mozgósította embereit a főváros környékén.

A mentőszolgálatok jelentése szerint nehézségekbe ütközik a két tűz közé került polgári lakosság kimenekítése. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint lövések érték a főváros több kórházát.

Az interneten megosztott képek és videók a városközpontról azt mutatják, hogy katonai járművek száguldoznak az utcákon, harcosok lövöldöznek, robbanások hallatszanak és helyi lakosok próbálják eloltani a tüzeket. Az AFP helyszíni tudósítója szerint a 2020 júniusa óta példátlan hevességű összecsapások szombat este is folytatódtak és Tripoli további negyedeire terjedtek át.

Az egészségügyi minisztérium szombati esti közlése szerint hat kórházat is támadások értek, miközben a mentők nem tudtak bejutni a harcok sújtotta övezetekbe.

A kialakult patthelyzetben az ország nemzetközileg elismert átmeneti, nemzeti egységkormány, élén Abdulhamid Dbeibah kormányfővel áll szemben a Fathi Basaga vezette rivális kormánnyal, amelyet a keleti székhelyű parlament támogat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének missziója a héten óva intette a feleket minden olyan kísérlettől, amely a vitát erőszakkal próbálja megoldani.

Sajtóértesülések szerint a Dbeibah-kormányhoz hű alakulatok vasárnap hajnalig elfoglaltak Tripoliban több épületet, amelyeket korábban a Basaga-kormányhoz lojális katonai csoportok ellenőriztek.

Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Abdul Hamid Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Fathi Basagát választotta miniszterelnökké, akit viszont a tripoli vezetés nem ismer el. Ezzel gyakorlatilag ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑